Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Nekretnine
10:25 pm

APN-ovi krediti podigli cijene kvadrata. Hoće li se dogoditi isto zbog mjere subvencioniranja najma?

Piše A. A.

Dizalice i bageri posvuda. Grade se stanovi i komercijalne nekretnine, no potražnja i dalje premašuje ponudu.

‘Velik je problem nepriuštivost nekretnina jer cijene rastu posljednjih godina neodrživim tempom, više od rasta plaća. Prošle godine bilo je 20 posto manje transakcija i vidimo manji broj kreditnih zahtjev’, komentirala je je za HRT Klara Matić, voditeljica Odjela transakcija Colliers Hrvatska. 

Do vlastita doma najteže dolaze mlade obitelji i studenti, a oni vijest o subvencioniranju najma stanova dočekuju sumnjičavo.

‘Mislim da bi trebali subvencionirati da mladi kupe privatne kuće jer koliko košta podstanarstvo tolika im je otprilike i rata kredita’, rekla je građanka. 

‘Da bi mladi ostali u Hrvatskoj, to su temeljne stvari. Pedeset je posto egzistencije stanovanje’, rekao je građanin. 

Vladini subvencionirani APN-ovi krediti podignuli su cijene kvadrata pa ta bojazan postoji i kad je riječ o mjeri subvencioniranja najma čije detalje Vlada razmatra.

‘Mislim da je to trebalo ići u objavu i temeljem tog programa će se omogućiti, za što su osigurana sredstva u državnom proračunu, sufinanciranje najma za mlade obitelji, studente. Država će uskakati s određenim iznosom’, najavio je Branko Bačić, ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine. 

Ministar je najavio i strategiju hrvatske stanogradnje koja će definirati sporne subvencije i status zaštićenih najmoprimaca. A da je na tržištu nekretnina dinamično, pokazuje istraživanje konzultantske tvrtke. 

‘Svi segmenti komercijalnih nekretnina nalaze se u zdravom investicijskom i razvojnom ciklusu. Pojačan je interes ne samo stranih investitora nakon pridruživanja Hrvatske euru i Schengenu, nego i snaga domaćeg kapitala. Mi za ovu godinu očekujemo usporavanje rasta cijena pa možda do kraja godine i stagnaciju’, kazala je Vedrana Likan, direktorica Colliers Hrvatska, Slovenija i BiH. 

Svaku treću nekretninu u Hrvatskoj kupuju stranci, a uz stanove i vile posebno su zainteresirani za urede i logističke prostore.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)