Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
11:59 pm

RECEPT Riža s kurkumom i češnjakom

Piše N.M.

Riža s kurkumom, također poznata kao bliskoistočna riža ili indijska riža, često je jelo u mnogim dijelovima svijeta.

Vibrantnu boju bliskoistočna riža dobiva začina kao što su annatto, šafran i kurkuma. Kurkuma je veoma bitan sastojak u indijskoj kuhinji, te sadrži širok spektar prednosti za zdravlje.

Kod ovog recepta jedna od ponajboljih stvari je ta što je riža spremna za jelo u svega 20 minuta, te će vam pritom biti potreban samo jedan lonac (ili dublja tava).

Uz to, jednostavna je za napraviti, a puna je arome u svakom zalogaju. Svestranost je također veliki plus jer paše uz brojna jela.

Sastojci

2 žlice neslanog maslaca ili kokosovog ulja

pola luka srednje veličine

4 češnja češnjaka

1 žličica kurkume u prahu

370 g basmati riže ili riže dugog zrna

700 ml pilećeg ili povrtnog temeljca

sol i papar po ukusu

Priprema

Maslac otopite na srednjoj vatri, te mu dodajte luk i češnjak koji ste prethodno usitnili, te ih pirjajte oko jednu do dvije minute ili dok ne zamirišu.

Dodajte kurkumu u prahu i promiješajte da se sjedini. Zatim umiješajte rižu dok zrna ne budu ravnomjerno obložena i lagano tostirana.

Potom, dodajte temeljac, sol i papar. te pomiješajte da se sjedini i pustite da prokuha.

Poklopite, smanjite vatru i pirjajte 15 minuta.

Kada je riža kuhana, uklonite ju s vatre i ostavite sa strane oko 5 minuta prije nego što rižu promiješate vilicom.

Dodatni savjet

Bitan savjet o kuhanju i pripremanju riže s kurkumom jest: isperite rižu prije kuhanja

Pranje riže pomaže u uklanjanju viška škroba iz zrna riže, što sprječava njihovo lijepljenje tijekom procesa kuhanja.

Postoje dva načina za ispiranje riže: jedan je da ju stavite u cjedilo i ispirete pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra.

Druga je mogućnost isprati rižu u zdjeli, što može biti učinkovitije jer tijekom cijelog procesa možete vidjeti koliko je voda mutna. Jednostavno dodajte veliku količinu vode tako da prekrije rižu, promiješajte ju prstima, a zatim izlijte vodu.

Ponovite ovaj postupak dok voda ne postane bistra, potpuno ju ocijedite u cjedilu i to je to, vaša riža je spremna, piše Novi list.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)