Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
8:09 am

Ovo je 10 najpopularnijih vrsta kruha i peciva na svijetu

Piše P. I.

Kruh je jedna od najomiljenijih namirnica na svijetu, a ujedno i jedna od najstarijih. Vjeruje se da je kruh prvi put napravljen prije otprilike 30.000 godina. Danas postoji u gotovo svim varijantama koje možete zamisliti, a bilo da se radi o hrskavom baguetteu iz Francuske ili mekanim lepinjama s Bliskog istoka, kruh je namirnica koja donosi utjehu i radost milijunima ljudi svaki dan.

Ali koji je najbolji kruh na svijetu? Na to je pitanje vrlo teško odgovoriti, a budući da ne možemo odlučiti koji kruh najviše volimo, napravili smo popis s 10 najpoznatijih vrsta kruha na svijetu,piše Index.

1. Pao de Queijo, Brazil

Jedna od ukusnijih stvari koje možete probati u Brazilu je Pao de Queijo, vrlo popularan kruh iz države Minas Gerais u Brazilu. Pripremljen s posebnim brašnom zvanim polvilho, Pao de Queijo ne sadrži gluten, a vrlo često sadrži sir.

Često se konzumira u cijelom Brazilu. Pao de Queijo je simbol brazilskog kulinarstva i sada se može naći u mnogim zemljama širom svijeta.

2. Pita kruh, Bliski istok

Pita kruh i njegove varijacije se danas često jedu u cijelom svijetu, a vjeruje se kako ovaj tip pogače u sličnom obliku postoji već oko 14.000 godina. Pita kruh je mekan, ukusan i izvrstan kao dodatak dobrom obroku jer se njegova lagana tekstura i neutralan okus dobro uklapaju u mnoga jela. Najpoznatiji način konzumiranja pita kruha u svijetu je pita sendvič s falafelom i različitim nadjevima.

3. Egipatski kruh, Aish baladi

Egipat je zemlja kruha, a Egipćani konzumiraju više kruha nego bilo koja druga zemlja na svijetu. Aish Baladi je drevna egipatska pogača koja se priprema od 100% integralnog pšeničnog brašna. Izgleda vrlo slično pita kruhu, ali ima drugačiji okus.

Baladi se može prevesti kao tradicionalno ili autentično, a riječ aish znači život. Kruh se smatra namirnicom bez koje Egipćani ne mogu živjeti. Nalazi se na svakom stolu, od doručka do večere. Aish baladi nije samo kruh, to je odraz egipatske kulture i egipatskog načina života gdje kruh znači život, život Egipćanima.

4. Marokanski kruh, Msemmen 

Msemmen (poznat i kao m’semen, musamman, mesa men, musamen…) je tradicionalna vrsta pogače koja se rado jede u Maroku, Alžiru i Tunisu. Pripremljen od kombinacije griza, šećera, soli, kvasca, tople vode i brašna, a tijesto za msemen se mijesi dok u potpunosti ne postane glatko.

Peče se u tavi i obično poslužuje s medom i šalicom aromatičnog jutarnjeg čaja od mente ili jake crne kave. Msemmen se također može puniti mesom (khlea) ili lukom i rajčicama.

5. Puri, Indija 

Puri (ponekad se piše poori) je indijski kruh koji se priprema od beskvasnog integralnog tijesta i prži u većoj količini masnoće. Jede se za doručak ili kao lagani međuobrok, može se puniti krumpirom ili drugim ribanim povrćem, često se poslužuje uz slani curry, ali se može jesti i sa slatkim jelima.

Također se poslužuje na posebnim ceremonijama kao dio rituala u kojima se vegetarijanska hrana u molitvi nudi kao zahvala bogovima.

Razvaljano u plosnate okrugle oblike, tijesto se prži u gheeju, pročišćenom maslacu koji se često koristi u indijskoj kuhinji. Puri ima hrskavu teksturu i privlačnu zlatnu boju.

6. Bagel, New York

Bagel je pecivo koje potječe iz židovskih zajednica u Poljskoj, a tipično je za New York. Tradicionalno se dizano pšenično tijesto ručno oblikuje u prsten veličine dlana, kratko prokuha u vodi, a zatim peče. Rezultat je gusta unutrašnjost sa zapečenom i ponekad hrskavom vanjskom koricom.

Budući da se tijesto mora odmarati 12 sati prije pečenja, ova je vrsta peciva postala popularna među židovskim zajednicama jer su ga ostavljali da odstoji tijekom Šabata kada im vjerski zakon nalaže da ne smiju raditi.

7. Baguette, Francuska

Baguette je duga, tanka vrsta kruha francuskog podrijetla koja se obično izrađuje od osnovnog nemasnog tijesta. Sadržaj tijesta, ali ne i oblik štruce je definiran francuskim zakonom. Samo se 4 sastojka mogu koristiti za izradu francuskog baguettea: brašno, kvasac, sol i voda.

Baguette je jadan od najpoznatijih kruhova na svijetu, a mi ga na ovim prostorima često zovemo – francuz. Iako se potrošnja kruha u Francuskoj s godinama znatno smanjila, topli francuski baguette i dalje je nacionalni ponos broj jedan.

8. Panettone, Italija

Panettone za mnoge obitelji diljem svijeta predstavlja definiciju Božića. Podrijetlom iz Italije, panettone je ukusan slatki kruh punjen kandiranim voćem, a ponekad i komadićima čokolade.

Legenda kaže da je panettone prvi ispekao plemić iz Milana po imenu Ugheto Atellani s namjerom da privuče srce Adalgise, kćeri lokalnog pekara u koju se zaljubio. Recept koji je smislio je bio toliko dobar da je gesta upalila i na njihovom je vjenčanju poslužen panettone.

9. Arepa, Venezuela

Arepa je plosnata beskvasna pogača od kukuruznog brašna. Može se peći, pržiti, kuhati ili kuhati na pari. Ovaj tip kukuruzne pogače se u sjevernoj regiji Južne Amerike jede od pradavnih vremena, a poznata je prvenstveno u kuhinji Kolumbije i Venezuele.

U Venezueli se arepa jede u bilo koje doba dana i popularna je među svim društveno-ekonomskim skupinama. Obično se puni raznim sastojcima, a kombinacije su naizgled beskonačne, od graha, sira i avokada do trgane junetine i luka. Za venezuelanski doručak arepe se tradicionalno konzumiraju sa šalicom jake kave i malo vruće čokolade za umakanje.

10. Perec, Njemačka

Smatran simbolom Njemačke, perec je vrsta tradicionalnog peciva koje se priprema od brašna, soli, slada, kvasca i vode. Dobiveno tijesto se zatim oblikuje u dobro poznati oblik čvora i peče. Pereci se često prije pečenja umaču u lužnatu otopinu (Natronlauge na njemačkom), a u tom se slučaju peciva koja se dobiju nazivaju laugenbrezel i imaju koricu boje tamnog karamela.

Po površini pereca obično se posipa krupna sol, ali mogu se koristiti i drugi dodaci, uključujući sjemenke sezama, bundeve, suncokreta ili maka. Regionalnih varijacija ima u izobilju, a neke od njih koriste masnoću za dobivanje mekšeg tijesta, dok druge zahtijevaju različite vrste brašna kao što je integralno pšenično brašno ili brašno od pira.

Perec je u Njemačkoj omiljena ulična grickalica i glavna namirnica na festivalima i sajmovima.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)