Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
10:00 am

IZVRSNO ZA KUHANJE Ulje kikirikija prava je riznica zdravih sastojaka s antioksidativnom moći

Piše N.M.

Iz sjemenki koje se nalaze u ljusci kikirikija hladnim prešanjem dobiva se ulje, slamnato žute boje i slatkog okusa koji podsjeća na lješnjak.

Ima nisku razinu masti i visok udio antioksidansa i biljnih sterola. Ove karakteristike čine ga izvrsnim za kuhanje.

Posebno su zanimljivi fitosteroli, steroli biljnog podrijetla, koji pomažu u snižavanju kolesterola, ometajući njegovu apsorpciju u tijelu.

Stoga štite od kardiovaskularnih bolesti. Zbog toga je konzumacija ovog ulja, zajedno s maslinovim uljem, indicirana u zdravoj i uravnoteženoj prehrani poput mediteranske prehrane.

Drugi važan sastojak je resveratrol, koji pripada kategoriji polifenola. Ima antioksidativnu moć, a posebno je učinkovit u prevenciji neurodegenerativnih bolesti, Alzheimerove bolesti, raka, kardiovaskularnih bolesti te virusnih i gljivičnih infekcija.

Zajedno s drugim uljima dobivenim iz sjemenki uljarica poput kukuruznog i suncokretovog ulja, izvrsno je osobito kada se koristi sirovo, kao preljev za salate i povrće, manje kao ulje za prženje.

Druge važne upotrebe kikirikijevog ulja odnose se na vanjsku upotrebu, nanošenjem i masiranjem na suhu kožu, hidratizira je i učinkovito je za ublažavanje manjih problema poput ekcema i akni.

Čini se učinkovitim u liječenju artritisa i bolova u zglobovima, pa se može koristiti za masažu kod takvih problema, piše Novi list.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)