Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
11:38 pm

RECEPT Lazanje

Piše N.M.

Ovo je recept za najbolje lazanje. Bogati slojevi tijesta, mesa, umaka od rajčice, bijelog umaka i sira tope se u ustima, piše Index.

Sastojci:

1,3 kg miješanog mljevenog mesa

30 g luka, sitno nasjeckanog

2 češnja češnjaka, zgnječena

800 mlsjeckane rajčice (iz limenke)

190 g koncentrata rajčice (pasta od rajčice)

200 ml pasirane rajčice

120 ml vode

2 žlice šećera

1½ žličice suhog bosiljka

½ žličice sjemenki komorača

1 žličica talijanske mješavine začinskog bilja

1½ žličice soli, ili po ukusu

¼ žličice mljevenog crnog papra

4 žlice nasjeckanog svježeg peršina

12kora za lazanje (obične ili od špinata)

500 g ricotta sira

1 jaje

500 g mozzarella sira, narezanog na kriške

70 g naribanog parmezana

Priprema:

U posudi od lijevanog željeza dinstajte meso, luk i češnjak na umjerenoj vatri dok ne porumene. Umiješajte zgnječenu rajčicu, pastu od rajčice, pire od rajčice i vodu. Začinite šećerom, začinima te dodajte 2 žlice peršina. Kuhajte, poklopljeno, oko 90 minuta, povremeno miješajući.

Prokuhajte veliki lonac malo posoljene vode. Kore za lazanje kuhajte 8 do 10 minuta u kipućoj vodi. Tijesto ocijedite i isperite hladnom vodom. U zdjeli kombinirajte ricottu s jajetom, preostalim peršinom i 1/2 žličice soli.

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva C.

Za slaganje na dno posude za pečenje veličine 23×33 cm rasporedite 360 g umaka od mesa. Preko umaka od mesa po dužini rasporedite kore za lazanje. Premažite polovicom smjese ricotta sira. Poslažite trećinu kriški sira mozzarella. Premažite s 360 g mesnog umaka preko mozzarelle i pospite 20 g parmezana. Ponovite slojeve, a na vrh stavite preostalu mozzarellu i parmezan. Prekrijte folijom (foliju možete premazati uljem kako biste spriječili lijepljenje).

Pecite u zagrijanoj pećnici 25 minuta. Uklonite foliju i pecite dodatnih 25 minuta. Prije posluživanja ohladite 15 minuta.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)