Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
11:41 am

GASTRO RIVIJERA Učenici učili o slastičarstvu i pekarstvu od poznatih makarskih obrtnica

Piše P. I.

Nova u nizu edukativnih radionica u okviru projekta ‘Gastro Rivijera’ u organizaciji makarskog Udruženja obrtnika održana je u kabinetu Srednje strukovne škole u Makarskoj. Radionici na temu slastičarstva i ‘sourdough’ pekarstva prisustvovalo je ukupno 20 učenika iz smjera turističko hotelski komercijalist. Da je u životu pa tako i u kulinarstvu važno raditi ono što voliš glavna je poruka koju su učenicima prenijele dvije mentorice, ujedno i poznate makarske obrtnice Ana Skender i Suzana Mustapić.

Skender je vlasnica obrta ‘Zrno Cukra’, a znajući da je slatko ono čime bi se htjela baviti, prošla je prekvalifikaciju za zanimanje slastičarka i 2019. pokrenula vlastiti posao. Učenicima je prezentirala izradu školjkica od prhkog tijesta u varijanti punjenja kremom od vanilije i čokolade s dodatkom šlaga. Marljive ruke učenika bile su zadužene za modeliranje tijesta u kalup od školjkica te pripremu krema i ukrašavanje deserta.

Za edukaciju iz područja pekarstva pobrinula se Suzana Mustapić koja zajedno sa suprugom već 25 godina vodi obiteljski restoran ‘Il Golfo’. Suzana je učenicima objasnila postupak pripreme ‘focaccie’ i kruha od kiselog tijesta uz prezentaciju tehnika rezanja do željenog oblika. Učenici su naučili kako koristiti kvas, prepoznati njegove faze te u konačnici kako zamijesiti ukusan kruh.

– Mislila sam da će biti dosadno, ali je stvarno bilo zanimljivo. Naučila sam kako kiselo tijesto doprinosi kruhu, a dojmile su me se i školjkice – zadovoljna je radionicom učenica Leticia Sušac, a njen kolega Lovre Beroš istaknuo je da mu je edukacija bila jako zanimljiva.

– Imamo novi pogled na pripremu kruha i kolača koji nam je dobra lekcija za daljnje školovanje – kazao je Lovre.

Koordinator projekta Ante Matić, zahvalio je mentoricama ispred Ceha za ugostiteljstvo i turizam makarskog Udruženja obrtnika.

– Radionica je još jednom potvrdila da je praktičan rad najbolji način za učenje i najbolja motivacija mladih naraštaja. Ani i Suzani zahvaljujem na dolasku, održanoj edukaciji, a mi uskoro nastavljamo s novim radionicama u okviru projekta – rekao je.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)