Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
10:20 am

RECEPT Piletina sa shiitake gljivama u svijetlom umaku

Piše N.M.

Ime shiitake na japanskom znači ‘gljiva koja raste na Shii drvetu’, a japanski su plemići bili uvjereni da zaustavlja starenje.

Istraživanja su pokazala da shiitake gljive imaju antikancerogene sastojke, pa dodatak ovih gljiva hrani može pomoći u prevenciji razvoja raka, pišu Fini recepti.

Sastojci:

pileća prsa, 600 g

shiitake gljive, 400 g

luk, 1 glavica

češnjak, 1 režanj

majčina dušica, 1/2 žličice sušene

bijelo vino, 120 ml suhog

maslac, 70 g

brašno, 20 g

povrtni temeljac, 500 ml

senf, 2 žličice

vrhnje za kuhanje, 250 ml

ekstra djevičansko maslinovo ulje

sol i papar (svježe mljeveni)

Priprema:

Pileća prsa narežemo na komade veličine zalogaja, shiitake gljive na listiće, a luk nasjeckamo.

U lonac, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, protisnemo češnjak, posolimo, dodamo piletinu, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući.

Nakon 7-8 minuta dodamo sušenu majčinu dušicu i narezane gljive, ulijemo bijelo vino, promiješamo i pirjamo na laganoj vatri.

Za to vrijeme u manji lonac iznad vatre stavimo maslac i pričekamo da se rastopi.

Zatim dodamo brašno i miješamo pjenjačom da se na stvore grudice.

Prije nego brašno dobije boju, stalno miješajući pjenjačom, polagano ulijemo juhu i vrhnje za kuhanje te i dalje miješajući, pričekamo da tekućina zavri.

Potom u tekućinu dodamo senf, promiješamo i dobiveni umak prelijemo u lonac s piletinom i gljivama, dobro izmiješamo, rasporedimo u tanjure i poslužimo.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)