Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
7:00 pm

RECEPT Brzi domaći maslac

Piše M.K.

Maslac je samo vrhnje koje ste nastavili mutiti nakon što se formirao šlag. Nakon još malo miksanja, smjesa će se razdvojiti na krutine koje čine maslac i mlaćenicu koju također možete koristiti u raznim receptima. Vrhnje se u pravilu razdvaja na 50% maslaca i 50% mlaćenice. Tako je jednostavno, piše Index.

Sastojci

500 ml vrhnja za šlag s najmanje 36% mliječne masti

Priprema

Ulijte vrhnje u zdjelu ili zdjelu samostojećeg miksera. Miksajte na niskoj brzini pa povećajte na srednju kako se vrhnje počne zgušnjavati i manje prskati.

Primijetit ćete da će se vrhnje u jednom trenutku pretvoriti u šlag. Kako biste napravili maslac, morate nastaviti miksati dok se smjesa ne razdvoji na mlaćenicu i krutine.

Važno je nastaviti miksati dok maslac ne dobije odgovarajuću konzistenciju, što će trajati od 5 do 15 minuta, ovisno o temperaturi vrhnja i snazi vašeg miksera.

Vrhnje će se u jednom trenutku razdvojiti na tekućinu i zrnastu krutinu. Tekućina je mlaćenica, a krutine su maslac.

Ako namjeravate zadržati mlaćenicu, procijedite je u posudu.

Maslac isperite hladnom vodom i malo ga promiješajte dok je još u cjedilu. Pranjem ćete ukloniti sav višak mlaćenice što je važno kako vam se maslac ne bi prerano pokvario.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)