Maslac je samo vrhnje koje ste nastavili mutiti nakon što se formirao šlag. Nakon još malo miksanja, smjesa će se razdvojiti na krutine koje čine maslac i mlaćenicu koju također možete koristiti u raznim receptima. Vrhnje se u pravilu razdvaja na 50% maslaca i 50% mlaćenice. Tako je jednostavno, piše Index.
Sastojci
500 ml vrhnja za šlag s najmanje 36% mliječne masti
Priprema
Ulijte vrhnje u zdjelu ili zdjelu samostojećeg miksera. Miksajte na niskoj brzini pa povećajte na srednju kako se vrhnje počne zgušnjavati i manje prskati.
Primijetit ćete da će se vrhnje u jednom trenutku pretvoriti u šlag. Kako biste napravili maslac, morate nastaviti miksati dok se smjesa ne razdvoji na mlaćenicu i krutine.
Važno je nastaviti miksati dok maslac ne dobije odgovarajuću konzistenciju, što će trajati od 5 do 15 minuta, ovisno o temperaturi vrhnja i snazi vašeg miksera.
Vrhnje će se u jednom trenutku razdvojiti na tekućinu i zrnastu krutinu. Tekućina je mlaćenica, a krutine su maslac.
Ako namjeravate zadržati mlaćenicu, procijedite je u posudu.
Maslac isperite hladnom vodom i malo ga promiješajte dok je još u cjedilu. Pranjem ćete ukloniti sav višak mlaćenice što je važno kako vam se maslac ne bi prerano pokvario.
Komentari (2)
Hi everyone!