Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
11:40 pm

PESTICIDI: S polica lani povučeno 117 vrsta proizvoda

Piše A. A.

Pesticidi – štetna je tvar broj jedan koja se prošle godine našla u proizvodima povučenima iz prodaje. Najčešće su bili u voću, povrću, mesu te žitaricama.

‘Definitivno smo imali u lisnatom povrću više povlačenja od ostalih kategorija hrane. To su bili špinati i ostalo lisnato povrće’, rekao je za HRT Dario Lasić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane i predmete opće uporabe, NZJZ ‘Dr. Andrija Štampar’.

Lani je u Hrvatskoj bilo povučeno 117 proizvoda. Opasnost za ljudski organizam ovisi o količini štetnih tvari u proizvodu.

‘Postoje neke kategorije hrane koje ne smiju sadržavati niti tragove određenih pesticida koji su dozvoljeni u nekoj drugoj. Na primjer ono što je dozvoljeno u limunu ne mora značiti da je dozvoljeno u breskvi’ objasnio je Lasić.

Obavijesti o povučenim proizvodima mogu se pronaći na internetskoj stranici mjerodavnih institucija poput Državnog inspektorata.

‘Trebalo bi naglasiti da to nije dovoljno. Informacije o proizvodima koji su primjerice zdravstveno neispravni ili se iz nekog drugog razloga sigurnosnog povlače iz prodaje građanima bi trebale biti lako dostupne’, smatra je Sanja Keretić, predsjednica Udruge za zaštitu potrošača Varaždinski potrošač.

Građani kupuju s oprezom, no kada je riječ o kvaliteti – i dalje najviše vjeruju malim proizvođačima.

Veliku ulogu u kontroli ima i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu koja procjenjuje rizik određenog proizvoda – je li taj rizik velik i koliki je uopće. Na osnovu toga dalje postupaju u sustavu. 

‘Potrebno je koordinirati svu ostalu inspekciju i određene mjere koje se trebaju napraviti u tom slučaju – vidjeti treba li hrana ostati na tržištu ili se treba povući ili opozvati’, rekla je dr. sc. Brigita Hengl, dr. vet. med. iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Centar za sigurnost hrane. 

Nažalost, potrošači često prekasno vide obavijest o opozivu. Ipak, otkrijete li da ste kupili takav proizvod, dobro je znati da ga uvijek možete vratiti ili zamijeniti za drugi.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)