Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
6:40 pm

KALILIĆ SAVJETUJE ‘Hrvati u dijaspori i turisti, evo što trebate napraviti s kunama koje su vam ostale’

Piše M.K.

Doktor Joško Kalilić dao je savjet Hrvatima u dijaspori i ostalim turistima u vezi kuna i eura.

‘Rođak iz Kalifornije (San Francisco) obratio mi se s pitanjem što učiniti s 1500 kuna koje su mu ostale nepotrošene nakon što  je sa svojom obitelji posjetio Hrvatsku prošlog ljeta i promijenio više dolara u kune nego je uspio potrošiti prije povratka u SAD.

Posjetio je Dalmaciju svojih predaka i rentao jahtu sa skiperom uživajući u razgledavanju prelijepih naših otoka te je završio plovidbu do Dubrovnika odakle je s obitelji poletio zrakoplovom za Zagreb i zatim za SAD.

Bio je oduševljen ljepotom Dalmacije i naših otoka te su on, supruga i troje djece ponijeli najljepše uspomene iz Dalmacije. Čak su odlučili zatražiti hrvatsko državljanstvo, na što imaju pravo, budući da imaju hrvatsko porijeklo i poslati djecu na studij u Splitu iz glazbe, slikarstva i informatike.

Savjetovano mu je da 1500 kn koje su mu ostale nepotrošene (oko 200 US dolara) može promijeniti u bilo kojoj hrvatskoj banci, pošti ili FINI ako posjeti Hrvatsku unutar jedne godine od početka eura kao službene valute u Hrvatskoj ili u HNB ako posjeti Hrvatsku nakon godinu dana od početka eura.

Predloženo mu je također da zamoli neke od prijatelja koji eventualno planiraju posjetiti Hrvatsku u 2023. da mu u jednoj od navedenih institucija promjene kune u i dostave mu eure ili dolare pri povratku u San Francisco.

Ista pravila bi trebala važiti za sve ostale turiste koji su posjetili Hrvatsku u prošloj godini i možda promijenili više od svoje valute u kune nego im je trebalo.

Zanimljivo je da su u Središnjem uredu za Hrvate koji žive izvan Hrvatske, u FINI, HNB i Turističkoj zajednici bili vrlo iznenađeni pitanjem o tome što turisti trebaju učiniti ako nisu uspjeli potrošiti sve kune za vrijeme svog boravka u Hrvatskoj u prošloj godini i dobiti povrat u svojoj valuti.

Čak su čelni ljudi navedenih institucija izjavili da su se prvi put suočili s ovim pitanjem iako se radi o realnom i praktičnom pitanju koje imaju neki od brojnih turista koji su u velikom broju posjetili Hrvatsku u prošloj godini.

Također, rođaku je savjetovano da se pokuša obratiti za ovo pitanje i Konzulatu RH u Los Angelesu ili u nekoj od većih banaka u San Franciscu u slučaju da i oni kroz poslovnu suradnju s našim bankama imaju neku mogućnost zamjene kuna u dolare.’

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)