Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
11:18 am

RECEPT Kako napraviti čvarke kod kuće

Piše N.M.

Čvarci se rade od svježe slanine bez kože, bolje je da je slanina deblja. Računajte da ćete dobiti čvaraka otprilike deset puta manje od kilaže svinjetine koju koristite. Znači, od 10 kila slanine ispast će oko kilogram čvaraka i 8 kilograma masti. 

Slanina prije rezanja mora biti hladna i čvrsta. Također, potrebno ju je izrezati na kockice jednake veličine kako bi se sve ravnomjerno ispržilo.

Kockice režite na veličinu od 2 do 3 centimetra. Upotrijebite jako oštar nož te se potrudite da svi komadići budu zaista iste veličine kako bi se pravilno otopili u isto vrijeme. Sve se stavi u duboku posudu te se doda malo vode, otprilike jedna šalica na nekoliko kilograma, a temperatura ne smije biti previsoka. 

Čvarci nastaju kao rezultat topljenja svinjske slanine u loncu te zahtijevaju stalno miješanje, posebice kroz prvih pola sata kuhanja. U prvih pola sata topljenja, moraju se neprestano miješati čvrstim struganjem po dnu lonca kako ništa ne bi zagorjelo, jer zagorena kockica slanine uzrokuje promjenu okusa.

Oni svoju zlatno-smeđu boju dobivaju od mlijeka koje se mora dodati na početku topljenja, kada primijetite mast na površini. Nemojte dodavati prevelike količine mlijeka kako ne bi dobili jako tamne čvarke, kao što će premala količina ih ostavili bljedunjavima. Idealnu ćete boju dobiti ako poštivate omjer koji iznosi otprilike pola decilitra mlijeka na pet kilograma narezane slanine. 

Čvarci su gotovi kada vidite da su poprimili nježno smeđu, zlatnu boju. Također bistra i svijetla mast je znak da je proces gotov. Nakon završetka kuhanja slijedi proces njihova prešanja, iako ih tijekom topljenja svakako pritiskate kuhačom kako bi se što prije rastopili i dobili prepoznatljivu boju.

Preporučuje se, ako volite hrskave, da ih ne solite u fazi topljenja. Ako pak to uradite tijekom prešanja čvarci će ostati hrskavi poput čipsa. Soljenje čvaraka prije može rezultirati gumenom i mekanom teksturom, pišu 24 sata.

Okruglice od krumpira punjene čvarcima

Sastojci:

Tijesto:

3 do 4 krumpira

200 g brašna

1 jaje

Nadjev

150 g čvaraka

2 žlice pasirane rajčice

1 dl bijelog vina

žličica slatke crvene paprike

sol

Postupak:

Krumpir skuhajte i zgnječite pa umiješajte ostale sastojke za tijesto. Zamijesite glatko tijesto pa ga razvaljajte i razrežite na šest dijelova.

Pripremite nadjev: Na ulju pržite usitnjene čvarke. Potom ih prelijte s vinom i kuhajte nekih pet minuta. Dodajte ostale sastojke, kratko prodinstajte i maknite s vatre neka se malo ohladi.

Potom nadjev rasporedite na tijesto i oblikujte ga u okruglice. Kuhajte okruglice u vreloj vodi, na laganoj vatri. Kad isplivaju, nastavite ih kuhati 10 minuta pa ih pažljivo izvadite. 

Ove fine okruglice poslužite uz dinstani kiseli kupus. Ako nemate kiseli, prodinstajte svježi kupus, i to će biti odlična kombinacija.

Pogačice s čvarcima

Sastojci: 

500 g glatkog brašna

40 g svježeg kvasca

1 žlica šećera

300 ml kravljeg mlijeka

1 1/2 mala žlica soli

malo svježeg mljevenog papra

1 jaje

1 mala žličica svinjske masti

250 g čvaraka

1 žlica vode

Priprema:

Čvarke prvo sameljite. U manjoj posudi razmrvite kvasac, dodajte šećer i malo toplog mlijeka. Promiješajte i ostavite deset minuta na sobnoj temperaturi da se napravi pjenica. Posolite brašno, dodajte papar, promiješajte i napravite udubinu u sredini.

Dodajte kvasac, jaje, mast i ostatak toplog mlijeka. Umijesite glatko tijesto i prekrijte ga 10 minuta, lagano ga potom premijesite i ostavite pokriveno još 30-40 minuta na toplom mjestu kako bi se malo povećalo.

Kada naraste premjestite tijesto na brašnom posutu površinu i tanko ga razvaljajte. Po polovici tijesta rasporedite 1/3 mljevenih čvaraka pa preklopite drugim dijelom, zatim tijesto opet razvaljajte, nadjenite drugom trećinom čvaraka i opet preklopite. Još jednom ponovite postupak, nadjenite tijesto preostalim čvarcima, preklopite i rastanjite na približno 1,5 cm. 

Čašom ili modlicom režite pogačice, složite ih na lim koji je obložen papirom za pečenje. Razmutite jaje, dodajte mu žlicu vode i premažite pogačice po želji i lagano ih posolite. Pecite 20-30 minuta na 180-200°C.

Slatka pita od čvaraka po receptu iz 1952. 

U ‘Knjizi za svaku ženu’, koja je izdana davne 1952. godine u Hrvatskoj seljačkoj tiskari, pronašli smo zanimljiv recept za pitu koja se radi sa čvarcima i jabukama ili pekmezom  ​

Sastojci:

4 dl mljevenih čvaraka

1 dl kiselog vrhnja

2 dl sitnog šećera

3 žumanjka

2 do 3 velike žlice vina

8 dl brašna prosijanog s malom žlicom soda bikarbone

Priprema:

Čvarci se umiješaju pjenasto pa im se dodaju žumanjci, šećer i vrhnje, a na kraju brašno. Zamijesi se tijesto i pusti da stoji pola sata. Potom se razreže u dva dijela, razvalja, stavi u protvan i puni jabukama ili pekmezom pa prekrije drugim dijelom tijesta.

U originalnom receptu ne piše na kojoj se temperaturi peče i koliko dugo, ali kako se radi o piti, pecite je oko pola sata na 180 do 200 stupnjeva. Pita je gotova kada dobije lijepu boju.

Savjet: Jabuke možete naribati pa pomiješati sa malo cimeta i šećera, a ako se odlučite za pekmez, onaj od šljiva je odličan izbor.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)