Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
3:10 pm

ŠAH: Carlsen optužen da je unajmio šahista koji je za 300 eura vrijeđao Niemanna

Piše A.T.

Šahist Hans Niemann optužio je svjetskog prvaka Norvežanina Magnusa Carlsena da je podmitio svog sunarodnjaka Aryana Tarija da izvikuje uvrede na račun Amerikanca, prenosi Guardian.

Niemann je ranije rekao da je podnio tužbu protiv Carlsena, koji ga je optužio za varanje. U tužbi se kao optuženi navode i Play Magnus Group, web stranica chess.com i njen izvršni direktor Danny Rensch, kao i američki šahist Hikaru Nakamura, koji je također optužio Niemanna za varanje. Ovaj 19-godišnji šahista traži 100 milijuna dolara za nanošenje štete njegovoj reputaciji. U Niemannovoj izjavi u Okružnom sudu u Missouriju (SAD) navodi se da je Carlsen organizirao čitavu klevetničku kampanju protiv Amerikanca u šahovskoj zajednici. Primjer je slučaj kada je Carlsen navodno podmitio Tarija da uzvikuje frazu ‘prevarant Hans’ s balkona tijekom Europskog ekipnog prvenstva u Austriji u listopadu. Prema Amerikancu, Carlsen mu je za to platio 300 eura.

Ubrzo nakon toga, cijeli norveški šahovski tim, uključujući Carlsena, viđen je u barovima i na ulicama austrijskog grada kako skandiraju tu istu frazu, dodaje se u priopćenju.

 Podsjetimo, Carlsen se u rujnu povukao iz završne faze Grand Chess Tour-a u St. Louisu, SAD, nakon što je izgubio od Niemanna. Kako prenosi norveško izdanje VG, on je takvu odluku donio, jer je sumnjao da je njegov rival varao. Carlsen se ponovo suočio sa Niemannom 19. rujna na online Champions Chess Tour-u i odlučio je predati partiju nakon dva poteza. Chess.com je također osumnjičio Niemanna za varanje u preko 100 online partija.

Sam Niemann je ranije negirao optužbe za varanje, iako je priznao da je prekršio pravila najmanje dva puta u prošlosti; s 12 godina na online turniru, kao i sa 16 godina u igri bez rejtinga tijekom streama.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)