Ovo se jelo tradicionalno poslužuje u Španjolskoj kao tapas – što znači predjelo ili grickalice. Želite li se i vi na trenutak osjećati poput Španjolaca, naučite recepturu i zaplešite s kastanjetama po kuhinji.
Fini recepti objašnjavaju kako napraviti ‘patatas bravas’.
Sastojci:
krumpir, 900 g
luk, 2 glavice ljubičastog
šećer, 1 žličica
češnjak, 4 režnja
koncentrat rajčice, 1 žlica
mljevena crvena paprika, 2 žličice
čili papričica, 1 žličica mljevena
pelati rajčice, 260 g
peršin, 1 žlica sjeckani
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol
Upute po koracima:
Luk nasjeckamo, a krumpir ogulimo i narežemo na komade veličine zalogaja.
Zatim krumpir stavimo u prikladnu zdjelu, posolimo ga, prelijemo maslinovim uljem, promiješamo, premjestimo u vatrostalnu posudu i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 220°C, 40-ak minuta.
Za to vrijeme u tavu iznad vatre, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo luk, posipamo ga šećerom, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri.
Nakon 3-4 minute dodamo protisnuti češnjak, i čim češnjak zamiriše dodamo koncentrat rajčice te miješajući pričekamo da se malo rastopi.
Potom dodamo mljevenu crvenu i čili papričicu, pelat rajčice i malo ju kuhačom izgnječimo, ulijemo cca. 150 ml vode, posolimo, promiješamo i kuhamo na laganoj vatri, povremeno miješajući.
Nakon 15-ak minuta umak maknemo s vatre i ostavimo ga da se malo ohladi.
Pečeni krumpir rasporedimo na prikladne tanjure, nadjenemo ga umakom, posipamo sjeckanim peršinom i poslužimo.
Komentari (2)
Hi everyone!