I dalje na vidiku nema spasonosne bure i niskih temperatura pa su mali proizvođači pršuta u Dalmaciji jako zabrinuti. Potraje li ovakvo vrijeme pršuti iz pušnica mogli bi umjesto na stolovima, završiti u otpadu. Ono što se uspije spasiti i osušiti plaćat će se suhim zlatom.
Umjesto da se suše, znoje se već danima na južini i visokim temperaturama. Zoran Zekić iz Polače strahuje za pedesetak svojih pršuta, javlja HRT.
– Ovo je zlo, kiša non stop, vlaga… Borba. Teško se izvlačimo, ali se borimo. Malo ventilatori, dim, dan-noć… Nadamo da će izići na dobro, ali situacija je loša – kaže.
Dragan Peraić, također iz Polače, svoje je pršute tek izvadio ispod piza. Zbog nepovoljnog vremena znatno je smanjio količinu pa će ih ovu godinu osušiti svega desetak.
– Pregledavali smo kad smo ih okretali, sve je bilo OK. Čeka se bura, blažena bura. Ove godine je nema – kaže.
Bure nije bilo gotovo dva mjeseca. Presudna je u cijelom procesu stvaranja dalmatinske delicije. Bez nje, pršuti su poput pudinga na srpanjskom suncu.
– Ne može se stisnuti, nema bez bure tu ništa. Oni su dobro iscijeđeni, ali su meckavi, nije to to. Bez bure nema ništa – kaže Zoran.
Za sada nije bilo još konkretne štete i bacanja, no potraje li meko vrijeme, mali proizvođači strahuju i od toga scenarija. Zoran i Dragan koriste ventilatore kad nema bure, ali oni troše struju i stvaraju, uz ostala poskupljenja, nove troškove. Već sada prilično skupi pršut mogao bi mnogima postati nedostupan.
– Skaču sve cijene, vidite i sami. S ovim eurom sve je išlo gore, mislim da će i ovo ići gore. Vidjet ćemo što će biti. Što ja znam, 20, 25, 30 posto će ići sigurno – kaže Dragan.
Kako stvari stoje u vremenu koje dolazi pršut će se kupovati u fetama, a ne kilogramima ili komadima. Dođe li do najavljenog poskupljenja, moglo bi doći i do probijanja famozne granice od 400 kuna ili, ako vam je lakše, 53 eura po kilogramu.
Komentari (2)
Hi everyone!