Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
9:15 pm

NEMA BACANJA Iskoristite neuspjele kolače i ostatke kreme te napravite ukusne kuglice

Piše M.K.

Od onoga što vam je ostalo nakon pripreme i dekoracije kolača možete dobili još jednu vrstu – rum kuglice. Radi se o finoj poslastici koja se ne peče, a oduševit će sve, pišu 24sata.

Kod ovog deserta nema strogog recepta već je na vama da upotrijebite maštu i procijenite koliko čega staviti. Važno je da je smjesa prave gustoće kako bi kuglice bile savršene i, naravno, da je savršenog okusa.

Priprema je vrlo jednostavna. U zdjelu stavite, primjerice, ostatke kreme, otopljene čokolade, komadiće biskvita ostalih od obrezivanja kolača, mljevene ili sjeckane lješnjake, orahe, bademe… 

U sve to dodajte malo ruma i malo omekšalog maslaca te sve dobro promiješajte. Smjesa mora biti takva da od nje možete dobiti čvrste kuglice. Ako je previše mekana, tada u nju dodajte komadiće nekih keksa npr. čajnih kolutića ili slično.

Ukoliko vam se učini da je smjesa previše suha i da će se kuglice raspadati, tada ubacite još malo maslaca ili mlijeka, vrhnja, likera, soka… Uglavnom, nešto tekuće, a za što smatrate da dobro paše uz okus sastojaka koji su već unutra.

Također, provjerite je li dosta slatka, nedostaje li nešto u okusu, a što bi mogli dodati, recimo, cimet, možda još malo ruma, čokolade…

Na kraju ih dekorirajte

Možete ih uvaljati u šarene mrvice, čokoladne komadiće, kakao, šećer u prahu, čokoladnu glazuru… ili prekriti mljevenim lješnjacima, bademima, usitnjenim keksima… Budite maštoviti, pogledajte što sve imate kod kuće – neka budu raznolikog izgleda.

Držite ih na hladnijem mjestu.

Savjet: Kuglice ne moraju nužno imati okus ruma, možete, recimo, staviti naglasak na okus čokolade ili kave (u tom slučaju u smjesu dodajte cappuccino u prahu). 

I još jedan dobar savjet: U sredinu svake kuglice možete staviti nešto, na primjer cijeli lješnjak, komad gumenog bombona, kandirano voće…

Od njih možete napraviti i cake pops

Želite li dodatno oduševiti ukućane i goste, a posebno one najmlađe, kuglice stavite na drvene štapiće ili tanke slamke. Dobit ćete megapopularni deset – cake pops. Odlučite li se za ovu slasticu, neka kuglice budu malo veće.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)