Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
2:45 pm

RECEPT Slani karamel umak

Piše M.K.

Ovaj slani karamel umak se priprema od samo nekoliko jednostavnih sastojaka – šećera, maslaca, vrhnja i soli. Brzo se priprema, a možete ga koristiti kao preljev ili nadjev za raznovrsne slastice. Mogućnosti su beskrajne, piše Index.

Sastojci

200 g šećera

90 g maslaca

120 ml vrhnja za šlag

1 prstohvat krupne soli

Priprema

Stavite šećer u široku tavu s debelim dnom na srednje jakoj vatri. Morate biti strpljivi i ostati uz tavu, ali nemojte miješati šećer, već jednostavno protresite tavu s vremena na vrijeme kako šećer ne bi zagorio.

Nemojte doći u iskušenje da pojačate vatru. Šećer će se početi topiti i doći će trenutak kada će se pretvoriti u karamel, a ako požurite, vjerojatno će zagorjeti.

Početak otapanja počinje polako. Protresite tavu da se ne zalijepi ili previše porumeni. Topljenje šećera će se ubrzo pojačati, ali ostanite pri povremenom pomicanju tave.

Imajte na umu da će se šećer početi lijepiti za stjenke tave tijekom mućkanja. Imajte pri ruci kuhinjski kist ili nešto s čime povremeno možete proći po stjenkama kako biste ostrugali šećer.

Čim se šećer skroz rastopio, maknite ga s vatre i dodajte maslac. Nemojte čekati da skroz potamni i počne se dimiti.

Budite oprezni jer bi iznimno vrući šećer mogao prskati i izazvati ozbiljne opekotine. Energično umutite maslac pjenjačom tako da se skroz sjedini sa šećerom.

Dodajte vrhnje i umiješajte ga u umak. Umak će poprimiti oblik i postati gust i gladak. Dodajte sol i ponovno promiješajte.

Pustite da se slani karamel umak ohladi pa ga ulijte u staklenku, pokrijte poklopcem i čuvajte u hladnjaku. Može se čuvati do mjesec dana.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)