Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
2:58 pm

Četvrtu svijeću Gastroadventa upalili splitski televizijski novinari

Piše N.M.

Četvrtu svijeću na splitskom gastroadventskom vijencu upalili su splitski televizijski novinari, promovirajući mediteranski način prehrane, uz zaštitu okoliša, o kojoj on uvelike ovisi.

Suorganizatori su posebnu pažnju posvetili su konzumiranju leguminoza, kao što su leća, grašak, proso, bob, grah…

Gastroadventski bogati stol posljednje nedjelje Došašća pripremili su domaćini, odnosno čak tri ugostiteljska objekta sa splitskog Šperuna – Konoba Marjan, Dujkin dvor i Trattoria Tinel.

Josip Božić – Štulić iz Konobe Marjan poručio je kako im čast sudjelovati u ovakvoj manifestaciji.

‘Stari Varoš, kraj je težaka i ribara, a na ovaj način promoviramo mediteranski način prehrane. U ovom kvartu još uvijek živi običaj marende. Još uvijek mi svi radimo marende. Jako smo ponosni na ovaj naš trg. Zahvalili bismo i studentima arhitekture koji su nam osmislili’, poručio je Božić – Štulić.

Jelena Tabak iz Dujkinog dvora dodala je kako ugostitelje posebno veseli što su u sklopu Adventa na Šperunu gostima organizirali besplatno razgledavanje Velog Varoša s turističkim vodičima, uz potporu Turističke zajednice.

‘Reakcije građana su nevjerojatne. Ljudi ostanu oduševljeni koliko tu ima informacija za koje nisu znali. Jela i namirnice koje su se od davnina koristile za marende, u zadnje vrijeme su sve češće na našim stolovima – orzoti, bob i sipa, slanutak… Mislim da je to tek početak otkrivanja Velog Varoša i Šperuna’, naglasila je Tabak.

‘Naravno da sam ponosna na naše ugostitelje, ponosna sam na sve turističke djelatnike. Ovo je bila iznimno zahtjevna turistička godina, kao i Advent. Pratilo nas je ružno vrijeme. Želimo da u narednim danima bude lijepo vrijeme, da se možemo okupiti, uživati. Svima vama želim prekrasne nadolazeće dane, da ih provedete u krugu obitelji i da svi naši građani, a posebno turistički djelatnici pred sobom imaju puno novih ideja koje će našem gradu donijeti samo boljitak’, kazala je Alijana Vukšić, direktorica splitske Turističke zajednice.

‘Svi simboli naše ljubavi ovdje su na jednom mjestu. Sačuvajmo ljubav i prirodu koju smo naslijedili za buduće naraštaje’, poručila je direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović.

Ovogodišnji Gastroadvnet u središte pozornosti stavlja i alepski bor. Naime, njegovom smolom brtvile su se amfore u kojima su se transportirale i čuvale namirnice koje se upravo ove godine promoviraju, a koje su temeljem mediteranske prehrane.

O alepskom boru govorio je ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Splitsko-dalmatinske županije ‘More i Krš’, Domagoj Lažeta.

‘Potječe iz Alepa, iz današnje Sirije i raširio se po cijelom Mediteranu, on je i jedan od simbola Dalmacije. Stabla alepskog bora nisu na posebnom glasu kao drvna građa ili ogrjevno drvo. No, već tisućljećima imamo jedan suživot. Među ostalim, njegove grane su bile korištene za noćni ribolov na plavu ribu. Moramo primijetiti kako se u zadnje vrijeme alepski bor prikazuje kao štetočina. Istina je suprotna. On trpi poprilično loše uvjete. Može rasti na kamenjaru, na posolici, na ogoljenim površinama. On je pionirom vegetacije. Svojim djelovanjem negostoljubivo tlo pretvara u gostoljubivo na kojem mogu rasti biljke naše Dalmacije. Možemo spomenuti i njegovog bliskog rođaka – dalmatinski crni bor. On bolje trpi nedostatak svjetla, raste na višim nadmorskim visinama. Možemo primijetiti da se nalazi na Šolti, Hvaru, Korčuli, a njegove najznačajnije šume su na Vidovoj gori koja je zbog toga i proglašena značajnim krajobrazom’, kazao je Lažeta.

Advent se prvi put ove godine organizira na Šperunu kojeg su su instalacijom oplemenili studenti arhitekture Sandi Terzić, Marjan Okuka, Paul Lombardić i Stela Brkić pod mentorskom palicom Ane Krstulović i Dore Čičmir-Vestić, te idejnog tvorca Luke Mužinića.

‘Nadamo se da će se da će i u budućnosti biti omogućeno da studenti i arhitekti rade pop – up intervencije u gradu. Ovo je jedinstven slučaj u Hrvatskoj i Europi’, rekao je Sandi Terzić jedan od projektanata prostorne intervencije na Šperunu.

‘Bez vas novinara ništa ne bi imalo smisla. Donosite i dalje svjetlo u grad. Ovo je prilika da i vama netko zahvali’, kazala je autorica projekta, nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić, zahvalivši svim partnerima koji projekt prate već 13. godinu.

Prenijevši pozdrave župana Blaženka Bobana, dožupan Stipe Čogelja, čestitao je autorici na svemu što je postigla u proteklih 13 godina.

‘Ovo se itekako uklapa u ono što mi promoviramo, a posebno u projekt posjetiteljskog centar Skriveni habitati – Skrivena Dalmacija kojeg realizira naša županija u Dugopolju. Želim čestitati ovim predivnim mladim ljudima, studentima, učenicima na radu, ugostiteljima koji se bore za našu turističku i svekoliku ponudu’, dodao je Čogelja.

Prema ideji Šime Kovačevića, a pod vodstvom profesorice Magde Maver, vijenac od borovine s dijelovima pakline izradili su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari.

Za četvrtu nedjelju, zaključimo, odabrana su vina vinarije Matuško s Pelješca:

‘Naše vinograde, kao i vinariju, moguće je pronaći tamo gdje nam je i srce. Na suncem okupanim padinama Pelješca, točnije u Potomju. Malo mjesto, velike vinogradarske i vinarske kulture te tradicije naš je dom, ali i dom našeg plavca i pošipa’, poručili su vinari.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)