Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
4:39 pm

VIDEO: GASTROADVENT Drugu, svijeću mira zapalili radijski novinari

Piše N.M.

Jela s lećom, ječmom, slanutkom, prosom bila su u središtu pozornosti tijekom paljenja druge gastroadventske svijeće u novootvorenom splitskom Hotelu Ambasador, koju su zapalili splitski radijski novinari.

To nije slučajno. Upravo na splitskoj Zapadnoj obali, gdje je i Hotel Ambasador, postavljene su ploče s imenima splitskih olimpijaca, zbog kojih je ovaj grad i dobio titulu najsportskijeg. A lećom, ječmom, slanutkom i prosom hranili su se i starogrčki sportaši.

Naime, istraživači su u nekadašnjem starogrčkom središtu Efesu pronašli kosti boraca iz arena šro je bilo važno u dokazivanju njihove sportske prehrane.

Borce su zvali Ječmeni ljudi. Imali su pokrovitelje tj. sponzore koji su brinuli o njihovom zdravlju i prehrani. Upravo je ječam, zob i proso, a posebno ječam bio u svakodnevnom jelovniku.

‘Ova jela koja danas kušamo imaju još jedan dodatak, a to je varenik. Sportaši su i antičko doba trebali mikro i makro nutrijente. Ako spojimo ova naša jela, dodamo žlicu varenika zaokružili smo obrok kojim se mogu održati olimpijske destinacije. Mi smo u prilici da možemo obnoviti neke od tih recepata i obogatiti ih novim znanjem. Varenik daje tipično mediteranski slatko-kiseli okus. Danas ćete kušati brački varenik koji je zaštićen kao nematerijalna kulturna baština. Ova sportska nedjelja i sv. Barbara neka budu u znaku varenika’, kazala je autorica Gastroadventa, nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić.

Zanimljivo je da se na sv. Barbaru na otoku Braču kuha se jelo ‘bara’. U tom čarobnom jelu je devet sočiva i to: biži, bob, sikirica, slanutak, fažol, fimentun, sočivica, orzo i pšenica. Bara se kuha i u drugim krajevima i negdje s pet, a negdje čak i sa 13 grahorica i žitarica. Važno je da mora biti neparan broj i to se jako pazi.

‘Napokon smo dobili hotel u središtu Splita koji će se moći baviti poslovnim turizmom. Sigurna sam da će biti u samom vrhu gastro scene u Splitu koaj je postala poznata u svijetu. Danas je sv. Barbara i danas se upravo jedu namirnice koje su ovdje na stolu. Naučimo danas nešto nove od Olje i svih koji su s nama da nam ispričaju kako se to radi’, poručila je Alijana Vukšić, direktorica splitske Turističke zajednice.

Gastroadventski bogati stol prepun prehrambenih delicija, zajedno sa svojim kolegama, osmislio je i pripremio chef Ivica Katić, a sve u skladu sa našem slavljenu sporta i leguminoza.

‘Odlučili smo se za baru koju smo obogatili raštikom i molom. Napravili smo leću s domaćim sušenim kobasicama, popečke od slanutka sa ciklom, srdele pohane s kremom od slanutka i cikle. Fritule smo obogatili likerom od mastike. Napravili smo talijansku torbu koja se radi o namočene pšenice’, kazao je chef Katić.

U duhu tragova prošlosti, pila su se i autohtona vina. Siniša Koceić iz Wineboxa predstavio je Zlataricu, autohtonu sortu vrgoračkog vinogorja iz vinarije Pilač i plavac mali s  položaja Ivan Dolac na otoku Hvaru mladog vinara Marija Carića iz njegove vinarije Bell’Iakov. Ove dvije dalmatinske sorte izvrsno se sljubljuju s grahoricama koje su na meniju.

Prema ideji Šime Kovačević, a pod vodstvom profesorice Magde Maver, vijenac od borovine s dijelovima pakline izradili su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)