Najpoznatiji i svima najdraži namaz od čokolade i lješnjaka, Nutella, ideja je talijanskog slastičara Pietra Ferrera. Index donosi recept kako da ju napravite doma, za manje od pola sata i još k tome zdraviju verziju od kupovne.
Sastojci
300 g lješnjaka
2 žlice kokosovog ulja, rastopljenog
4 žlice javorovog sirupa ili nekog drugog prirodnog sladila
4 žlice nezaslađenog kakaa
120 ml zobenog ili nekog drugog biljnog mlijeka
prstohvat soli
Priprema
Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega dodajte lješnjake. Stavite u pećnicu na 15 minuta.
Vruće lješnjake stavite u kuhinjsku krpu pa ih rukama protrljajte da im skinete ljusku. Bitno je skinuti što više ljuske jer ona daje gorak okus.
Tople lješnjake prebacite u blender i blendajte u intervalima dok ne dobijete glatki namaz.
Na laganoj vatri rastopite kokosovo ulje pa pomiješajte s javorovim sirupom, kakaom, mlijekom i soli. Dodajte u blender i kratko blendajte. Ako želite malo rjeđi namaz dodajte još 2 žlice mlijeka.
Dobiveni namaz prebacite u staklenku i čuvajte u hladnjaku.
Komentari (2)
Hi everyone!