Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
12:38 pm

RECEPT Poljska sarma

Piše N.M.

Poljski golupčići (golabki) nacionalno su jelo kojem se pristupa s mnogo ljubavi i pažnje. Recepti ostaju u obiteljima godinama, prenose se iz generaciju u generaciju. Golabki su slični našoj sarmi, ali umjesto kiselog kupusa koristi se svježi, zbog čega nisu toliko vezani za zimu. Nakon što se oblikuju smotuljci, peku se u pećnici preliveni temeljcem ili umakom od rajčice.

Rolice od miješanog mljevenog mesa i riže u kupusu Poljaci često jedu s pireom ili raženim kruhom, ali i kompotom od jabuka koji ističe mesne note. Rolice se ponekad jedu i hladne, poslužene s kiselim vrhnjem na kakvoj finoj plati, piše Punkufer.

Sastojci za poljsku sarmu:

2 žlice maslaca

1 luk

1 kg mljevene junetine

500 g mljevene svinjetine

1 1/2 šalice kuhane riže

1 žličica sitno nasjeckanog češnjaka

1 žličica soli

1/4 žličice papra

1 šalica temeljca

1 šalica kiselog vrhnja

Priprema sarme:

Zagrijte veliki lonac vode i posolite. Nožem odvojite tvrdi dio glavice kupusa pa cijelu glavicu stavite u lonac. Kuhajte oko 3 minute dok kupus ne omekša, a listovi se mogu lakše razdvojiti.

Razdvojite kupus na listove i nožem pažljivo stanjite stabljiku na svakom.

Popržite maslac pa dodajte nasjeckani luk. Kad luk omekša, stavite ga na stranu da se hladi. Kad se luk ohladi, pomiješajte ga s mljevenim mesom, kuhanom rižom i češnjakom pa dodajte sol i papar.

Napunite listove kupusa mesnom smjesom pa ih savijte u rolice, poput sarme. Složite ih u posudu za pečenje, prelijte temeljcem pa poklopite ili prekrijte folijom i pecite u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 60 minuta. Poslužite s kiselim vrhnjem i prema želji pospite mljevenom paprikom ili čilijem.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)