Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
8:25 pm

GASTROADVENT Splitski novinari tradicionalno upalili prvu adventsku svijeću, predstavljena i modernizirana jela naših starih

Splitski novinari danas su tradicionalno upalili prvu adventsku svijeću Gastroadventa u baru Splitska Coffee & Co. 

Gastroadvent u Splitu već desetljećima promovira mediteransku prehranu i uz podršku novinara njegovi predstavnici dijele svoja znanja i vještine. Za sebe kažu da su svojevrsna fuzija nutricionizma, gastronomije i turizma. Zahvaljujući arheolozima, koji modernim tehnologijama otkrivaju stoljećima skrivana nalazišta prepuna tragova, osmislili su ovogodišnji program manifestacije. Tragovi koji ukazuju na prehranu naših predaka ove godine u centar su postavili namirnice kao što su leća, proso, ječam, prapšenica.

‘Mediteranski način prehrane jako je živ i dinamičan model. Veseli nas rekonstrukcija jela naših predaka, ali i kreiranje novih, odnosno trag na modelu prehrane koju i mi ostavljamo budućim generacijama. Ostavljajući svoj trag u beskrajnim veličinama mediteranskog načina prehrane ujedno upozoravamo na sve veću opasnost koju predstavlja zagađenje mikro i nano plastikom’, istaknula je Olja Martinić, autorica Gastroadventa. 

Vijenac od borovine s dijelovima pakline koji je bio u fokusu današnjeg okupljanja nastao je prema ideji novinara Šime Kovačevića, a pod vodstvom profesorice Magde Maver izradili su ga učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko-geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari. Na taj je način ujedno obilježeno 50 godina od kada su Pakleni otoci zaštićeni spomenik prirode u kategoriji značajnog odnosno zaštićenog krajolika. 

‘Ovog puta posvećeni smo nečemu što baš i nije jestivo – boru. On daje paklinu koja je imala veliku ulogu u gastronomiji. Koristila se, naime, za zatvaranje amfora kao i za oblaganje vanjskih dijelova drvenih posuda za čuvanje hrane. Paklina ima antibakterijsko, antigljivično i antivirusno djelovanje, što znači da se hrana bolje mogla očuvati. Upravo nam ta mudrost čuvanja i nebacanja hrane treba biti primjer i danas.  Korištena je i mastika, a baš je njome bogato nisko raslinje na Hvaru i Paklinskim otocima bogato’, pojasnila je autorica Gastroadventa.

Za bogat gastroadventski stol pobrinula se chef Deni Bobek sa svojim timom. Na meniju su se našli mastika uštipci, Bakina Bara (varivo od leće, graha, ječma, pancete), Ribarska Bara (brudet od liganja, slanutka, kukuruza, graha), Crni orzoto (crni rižot bez riže), pohana srdela, pašteta od kozica, svježi lubin u škartocu na starinski način, okruglice od leće sa špagetima i brojne druge delicije.

‘Ovom prigodom predstavljamo jela naših starih koja su malo modernizirana, a među njima ima i autentičnih. Cilj nam je prezentirati žitarice i grahorice u našoj prehrani’, kazala je Bobek. 

U paljenju prve gastroadventske svijeće sudjelovala je i direktorica Turističke zajednice Grada Splita Alijana Vukšić

‘Danas smo zapalili prvu gastroadventsku svijeću u okviru projekta Štorije o’ spize i Adventa u Splitu. Ujedno imamo mogućnost uživati u iznimnoj gastroponudi i namirnicama koje su svima dostupne, a koje smo pomalo zaboravili. Kad se pripreme na ovakav moderan način, ne samo da dobro izgledaju, nego su i dobre za jesti. Pozivamo građane da pokušaju od njih napraviti svoju blagdansku gozbu’, poručila je Vukšić.

Ujedno je izrazila zadovoljstvo ovogodišnjim adventskim programom u Splitu koji se odvija na najvećem broju lokacija dosad i s nikad bogatijim programom, zbog čega je uputila zahvalu svim ugostiteljima i turističkim djelatnicima koji su uložili izniman trud. 

‘Po našim trgovima, ulicama, parkovima, u obiteljima i ovdje palimo prvu adventsku svijeću. Činimo li to zbog folklora i tradicije ili je palimo da ona uistinu rasplamti plamen ljubavi u našim srcima te da tako pomognemo svima onima kojima sigurno u ova sretna vremena treba naša pomoć – to je centralno pitanje. U konačnici, sastavni je dio svega ovoga i njegovanje mediteranske prehrane. Ona ne smije biti samo tradicija, nego u našoj svijesti ono najbolje što Hrvatska ima. U tom duhu danas palimo prvu adventsku svijeću te u vjeri i nadi da će svim ljudima dobre volje zasjati kako bismo dočekali betlehemsko svjetlo’, poručio je Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)