Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
7:14 pm

RECEPT Zapečena tjestenina s lukom i sirom

Piše M.K.

Svi obožavaju dobru zapečenu tjesteninu, a Index donosi recept inspiriran francuskom juhom od luka. Ovaj zapečenac s tjesteninom, kremastim umakom s lukom i topljenim sirom Gruyère bit će vaš izbor za bilo koji dan u tjednu.

Sastojci

55 g maslaca

3 srednja crvena luka, tanko narezana

2 žličice meda

230 ml crnog suhog vina

2 češnja češnjaka, usitnjena

250 g smeđih šampinjona, narezanih

2 žlice listova svježe majčine dušice (ili 2 žličice sušene majčine dušice)

Krupna sol

Crni papar

700 ml povrtnog temeljca

1 žlica Worcestershire ili sojinog umaka

2 lista lovora

500 g vaše omiljene kratke tjestenine

¼ žličice kajenskog papra ili po ukusu

300 ml slatkog vrhnja

30 g izmrvljenog gorgonzola sira (nije obavezno)

200 g naribanog Gruyère ili Grana Padana sira

Priprema

 Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C.

Otopite maslac, luk i med zajedno u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dinstajte, povremeno miješajući dok ne omekša, oko 5 minuta. U ovom trenutku postepeno dodavajte 120 ml vina sve dok se vino ne ukuha u luk. Nastavite kuhati još 8-10 minuta kako bi se luk dobro karamelizirao.

Dodajte češnjak, gljive i timijan, začinite solju i paprom te kuhajte još 3-4 minute. Dodajte preostalo vino, temeljac, Worcestershire umak, lovorov list i tjesteninu. Smjesu zakuhajte uz često miješanje dok tjestenina ne postane al dente i temeljac se ne upije, oko 8-10 minuta. Umiješajte kajenski papar, vrhnje i 100 g Gruyère sira. Maknite s vatre.

Ako je potrebno, premjestite tjesteninu u posudu za pečenje. Na vrh stavite preostali sir. Posudu za pečenje stavite u pećnicu i pecite 20 minuta ili dok se sir ne otopi i lagano zapeče odozgo. 

Ohladite 5 minuta prije posluživanja. Poslužite sa svježim timijanom i uživajte!

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)