Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
8:07 am

TAEKWONDO Ivana Duvančić brončana na svjetskom seniorskom prvenstvu u Meksiku

Piše A. A.

Članica splitskog Taekwondo kluba Marjan Ivana Duvančić osvojila je brončanu medalju na svjetskom prvenstvu u Guadalajari u Meksiku u kategoriji do 53 kilograma. 

U prvom kolu bile je slobodna, u drugom je slavila protiv Austrijanke Hoglinger da bi u osmini finala ostvarila veliku pobjedu protiv reprezentativke Koreje Jin Park Hye rezultatom 5:1 i 10:2 za 2:0 u rundama. Četvrtfinalna borba protiv druge nositeljice iz Španjolske  Perez Parado bila je nova drama za hrvatske sportaše na ovom prvenstvu. Duvančić je pobijedila prvu rundu, Španjolka drugu, a treća je završila neriješeno 3:3 s potpuno jednakim omjerom udaraca, pokušaja te su na koncu suci proglasili Duvančić pobjednicom i polufinalistkinjom. Tako je on stigla do svoje prve svjetske medalje s tek napunjenih 18 godina. Podsjetimo da je u ovoj godini već osvojila broncu na europskom seniorskom prvenstvu i broncu na europskom mlađe seniorskom prvenstvu. Polufinale protiv Kineskinje Ju Zuo ponudilo je novu neizvjesnu borbu koja je s 3:4 i 4:4 otišla na stranu Kineskinje.

Istog dana na tatami je izašao i fantastično raspoloženi Lovre Brečić, član splitskog Marjana, u kategoriji do 63 kilograma. Krenuo je pobjedom u drugom kolu protiv Liyangea s laganih 2:0 u rundama da bi u osmini finala bio bolji od Belgijanca Achaba – svjetskog prvaka i trostrukog europskog prvaka. U četvrtfinalnoj borbi čekao ga je Uzbekistanac Pulatov koji je prije toga već pobijedio protiv Turčina Hakana Recbera i Iranca Rezaija. Neizvjesna i dramatična borba u kojoj je Brečić djelovao puno bolji protivnik i spremniji za otići do medalje na koncu je spletom okolnosti u posljednjim sekundama obje runde prevagnula na stranu Uzbekistanca koji je slavio sa 6:7 i 5:7 i ostavio ga bez polufinala i odličja. 

Ovom medaljom Ivane Duvančić vratilo se barem malo pehova iz Guadalajare jer su na nesretan i nespretan način bez medalje ostali Matea Jelić, Bruna Duvančić, Lovre Brečić, Marko Golubić i Kristina Tomić, svih pet u četvrtfinalnim borbama za odličja. Uz mrvicu sreće moglo je to vrlo lako biti rekordno svjetsko prvenstvo u povijesti hrvatskog taekwondoa. 

Zanimljivo je i da je ovo 101. velika medalja za splitski Marjan u povijesti na svjetskim i europskim prvenstvima te olimpijskim igrama. Prvu povijesnu medalju za klub osvojila je jedna od blizanki Zaninović – Ana Zaninović 2007. godine u Pekingu na svjetskom prvenstvu u kategoriji do 53 kilograma sa svojih 18 godina. Danas je 101. veliku medalju osvojila ponovno jedna od blizanki kluba – Ivana Duvančić, također u kategoriji do 53 kilograma i također sa svojih 18 godina. 

Druga zanimljivost je da je – s obzirom na to da se inače svjetska i europska prvenstva ne održavaju u istoj godini, ali je pandemija koronavirusa pomakla svjetsko prvenstvo godinu dana – Ivana Duvančić postala tako prva sportašica kluba u povijesti koja je u istoj godini osvojila i svjetsku i europsku seniorsku medalju. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)