Turska kuhinja fuzija je okusa Srednje Azije, Bliskog istoka, istočne Europe i Balkana. U ovoj zemlji jede se sve – od bureka i kebaba, preko dolmi, do baklave.
Posebno mjesto u turskoj kuhinji ima ukiseljeno povrće poput krastavaca koje se jede praktički uz svaki obrok. Ne samo da Turci kisele sve što raste – na jelovniku ćete ponegdje naći i ukiseljene zelene šljive – već ne bacaju ni tekućinu od kiseljenja.
Tekućina od ukiseljenog povrća ima široku primjenu u gastronomiju – može se koristiti kao marinada za meso, dodatak salatama ili koktelima. Turci je pak koriste i kao ‘lijek’ protiv mamurluka.
Tekućina od ukiseljenog povrća bogata je mineralima koji oporavljaju tijelo u slučaju kada se popila koja čašica previše. Navodno počinje djelovati nekoliko minuta nakon ispijanja, piše Punkufer.
U istanbulskoj četvrti Eminönü mogu se naći trgovine s ukiseljenim namirnicama, ali i štandovi koji isključivo prodaju tekućinu od ukiseljenog povrća na čaše te po ‘smiješnoj’ cijeni od tek jedne turske lire, odnosno oko jedne kune.
Komentari (2)
Hi everyone!