Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
6:40 pm

Kako pametno kupovati namirnice u vrijeme inflacije?

Piše N.M.

Uz rastuću inflaciju, mnogi od nas zabrinuti su za svoju potrošnju i žele uštedjeti novac gdje god mogu.

Itekako se osjeti i porast cijena u supermarketima i trgovinama prehrambenim namirnicama.  Oni koji pametno kupuju namirnice mogu ne samo zaštititi svoje novčanike, već i učiniti dobro za okoliš.

Stručnjaci nam daju ova tri savjeta koja treba imati na umu kada kupujete u supermarketu, a sve kako bi nam inflacija i rastući troškovi manje zagorčali život, piše Novi list.

Izbjegavajte bacanje hrane

Bacanje ostataka hrane poput voća, povrća, kruha i slično veliki su problem zapadnog svijeta. Rješavanje ovog problema taka predstavlja veliki potencijal za uštedu! Na primjer, u slučaju hrane s prekoračenim rokom trajanja. Rok trajanja često samo označava koliko će dugo proizvod barem zadržati svoja specifična svojstva kao što su boja, okus i konzistencija.

Ipak, ne treba svu hranu baciti nakon što joj istekne datum. Test mirisa i okusa govori vam je li vaš jogurt i sl. još uvijek jestiv ili ne. U mnogim supermarketima može se čak i povoljno pronaći artikle kojima je istekao rok trajanja, jer se cijena često snižava kada proizvodu ističe rok trajanja.

Napišite tjedne planove i pripremite obroke

Kada planirate obroke, najbolje je ne kupovati ništa što ćete kasnije ostaviti u hladnjaku i pustiti da se pokvari. Hranu možete koristiti i učinkovitije. Primjer: Bundeva je teška 1,5 kg, a po receptu vam treba samo 400 g? Zatim ili povećajte veličinu porcije ili ostatak stavite u drugo jelo. Nakon planiranja, dobra je ideja kuhanje unaprijed. Ovo ne samo da štedi vrijeme, već i energiju ako u pećnici pripremate dva jela istovremeno.

Kupujte konzervirano, smrznuto voće i povrće

Smrznuto voće i povrće zamrzava se odmah nakon berbe i stoga je bogato hranjivim tvarima. Također je praktično: možete ga odmrzavati u porcijama i tako izbjeći bacanje hrane. Konzervirana verzija također je bolja od svoje reputacije. Sastojci se također obrađuju (blanširaju) svježe nakon berbe i potom hermetički zatvaraju u otopini soli ili šećera.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)