Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
4:01 pm

U Kaštelima, svečano otvoren festival ZINFEST 2022.

Piše N.M.

Uz zdravicu s čašom Crljenka kaštelanskog, svečano je otvoreno drugo izdanje međunarodnog festivala Zinfest 2022., odnosno Festival Crljenka i rođaka koji se slijedeća tri dana održava u Marini Kaštela u Kaštel Gomilici.

‘Značajna je ovo manifestacija i za naš cjelokupni turizam, a poglavito za ovo područje, za kaštelanski bazen. Čestitam vam na upornosti promoviranja priče o Crljenku kaštelanskom, pretku svjetski priznatog Zinfandela te ćete i dalje imati našu podršku u nastojanjima daljnjeg razvoja ovakvih događaja koji u fokus stavljaju naš domaći proizvod’, među ostalima naglasio je Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, koji je službeno otvorio ‘Zinfest 2022.’, ujedno i jadranski sajam tradicijskih jela i vina.

U istom tonu, okupljenim vinarima, izlagačima te posjetiteljima govorili su i drugi govornici, nižući komplimente na samu organizaciju događaja u ‘režiji’ Srećka Radnića iz Klastera Zora.

‘Imamo se čime podičiti i pozvati naše goste u Kaštela, a Crljenak je uz ljubavnu priču o Miljenku i Dobrili, trudom vas vinara, postao pravi mamac za biranje naših sedam Kaštela kao destinacije za dolazak i odmor’, podvukla je Nada Maršić, direktorica Turističke zajednice Kaštela, što je sve naglasila još jedna dama na čelu turističke zajednice i to one regionalne, Splitsko-dalmatinske županije, Ivana Vladović.

‘Uz sve prednosti koje nudimo gostima, posebno me raduje i uključivanje mladih u cijelu gastro-eno priču’, referirajući na sudjelovanje učenika četiri srednje škole koji će tijekom ‘Zinfesta 2022.’ spremati tradicijska jela.

‘Našu pomoć imate, pratimo vas od početka i dalje ćemo vam biti partner’, kazao je gradonačelnik Kaštela, Denis Ivanović, dok je svojim dolaskom potporu cijelom projektu dao i dožupan splitsko-dalmatinski, Stipe Čogelja, dogradonačelnik Solina, Ivica Rakušić, Josip Matas iz županijskog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu, Milija Baldić-Lukšić županijska vijećnica Mosta, Mili Novak, predsjednik Matice hrvatske Kaštela te brojni drugi…

‘Top vam je vino, a spiza koju su skuhali učenici je savršena’, pohvaljeni su od strane posjetitelja nakon degustacije i mladi kuhari.

Naime, učenici drugog razreda Srednje školi Imotski uz stručnog učitelja kuharstva, Nikolu Draguna, spremili su svinjske medaljone s pancetom i kaduljom, uz aromatiziranu puru, tj. palentu kao prilog. Dok su učenici Srednje škole Blaž Jurjev Trogiranin iz Trogira s učiteljicom Marijom Hell, pripremili orzot sa sušenim rajčicama i plodovima mora, ali i jedan zanimljivo dobar desert – kremu od crne čokolade i Crljenka kaštelanskog.

Ovo je tek početak trodnevnog događanja u Marini Kaštela, gdje sve do subote, u 15 sati, vas čekaju degustacije vina kaštelanskih vinara i njihovih gostiju, kao i uživanje u delicijama, tradicionalnim jelima. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)