Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
8:30 pm

EHF EURO 2022 Dramatična utakmica sa Švicarskom završila remijem

Piše HRS

Hrvatska ženska seniorska rukometna reprezentacija odigrala je neodlučeno 26:26, protiv Švicarske u 3. kolu, Skupine A EHF EURA u Ljubljani i osigurala prolazak u drugi krug. U dramatičnom raspletu posljednje dvije minute kada je Švicarska imala plus dva i napad  Hrvatska se spasila na čudesan način, zabila dva pogotka i došla do izjednačenja. 

Dvije promjene morao je napraviti izbornik Nenad Šoštarić za susret sa Švicarskom. Ozljeda je naime zaustavila Valentinu Blažević, a manji trbušni problemi Laru Burić. Umjesto njih izbornik je u ekipu uvrstio Saru Šenvald i Tinu Barišić.

Hrvatska je stoga počela u sastavu: Tea Pijević na vratima , Paola Posavec i Tena Japundža na krilima. Ana Debelić bila je na crti, a na vanjskim pozicijama Kristina Prkačin, Stela Posavec i Dora Krsnik.

Sjajno su utakmicu otvorile Kristina Prkačin i Tena Japundža s po dva pogotka iz prva dva pokušaja. Švicarska je djelovala spremno i imala je na početku odgovor na svaku našu obranu. I one su iskoristile četiri od pet uvodnih napada.

Desetak minuta trebalo je da se posloži naša obrana, odnosno da svoj ritam ulovi Tea Pijević na vratima. Čim se to dogodilo Hrvatska je otišla na dva razlike (7:5). Na žalost, igru u obrani ubrzo su poremetila čak dva isključenja Kristine Prkačin i jedno Ane Debelić , pa je na teren morala Tena Petika koja je trebala biti adut u nešto kasnijoj fazi susreta.

Srećom napadački su sjajne role imale Tena Japundža i Stela Posavec koje su u prvih 20. minuta zajedno dale 7 od 10 naših pogodaka. Švicarska je do izjednačenja došla u 23.minuti (10:10). Ali ne zadugo jer Hrvatska je s dva pogotka za redom opet umakla na plus dva (12:10). Treba reći da je Švicarska u tom razdoblju bila bez vrlo važne igračice, kružne napadačice Tabee Schmid koja je stradala u jednom obrambenom okršaju s našim rukometašicama.

Premda je Švicarska s dva pogotka za redom sve vratila na početak u 28. minuti (12:12), naše su rukometašice odgovorile na isti način i na poluvremenu ipak imale dva pogotka viška (14:12). Ukupno je Hrvatska imala 78, a Švicarska 63 posto realizacije. Po sedam igračica na svakoj strani upisalo se među strijelce.

Odmah na početku drugoga dijela Hrvatska se pobjegla na još jedan pogodak razlike. Nije previše, ali znali smo da će naše vratarke kada-tad proraditi i ponuditi nam mogućnost da se sasvim odvojimo i bez stresa pratimo susret. Na plus četiri (18:14) naše rukometašice odlaze u 38. minuti i tjeraju švicarskog izbornika da pozove minutu predaha.

Zanimljivo, Švicarske su odustale od igre sedam na šest koju su pokazale protiv Mađarske i Norveške. Ili je to trebalo biti iznenađenje za kraj, ako ne ide šest na šest. Bilo kako bilo naše su rukometašice sredinom drugog poluvremena složile obranu kakvu smo vidjeli u prva dva susreta i Švicarska je upala u zamku te počela nizati tehničke pogreške jednu za drugom.

Točno na ulasku u posljednju četvrtinu propustile su naše rukometašice dvije priliku da odu na plus pet i definitivno prelome susret. Ovako su se još morale jako namučiti da stignu do pobjede.

Švicarska je u međuvremenu prema očekivanju započela s igrom sedam na šest. Bio je to novi izazov za našu obranu. Deset minuta prije kraja Švicarska je najprije došla na minus dva (22:20), a tri minute poslije i do izjednačenja 23:23, a pet minuta prije isteka vremena i do vodstva 23:24. Naše muke u napadu nastavile su se  gomilati. Nitko nije mogao svladati Leu Schupbach koja je zaključala svoja vrata.

Nakon što je Hrvatska izjednačila 24:24, ostala je bez igračice jer su španjolski suci vidjeli navodno ometanje izvođenja brzog centra  Dore Krsnik. Drama dostiže vrhunac kada Švicarska dolazi do vodstva 24:26, dvije minute prije kraja.

Od toga trenutka svaka sekunda  bila je dragocjena. Andrea Šimara zabija za 25:26. Zatim nas čuva Tea Pijević svojom obranom, da bi u posljednjim sekundama Katarina Pavlović donijela izjednačenja i olakšanje.

Sa 6 pogodaka Tena Japundža bila je naš najbolji strijelac. Katarina Pavlović dodala je 5, Stela Posavec 4. Kod Švicarske najbolja mlada Mia Emmenegger sa 7 pogodaka.

Hrvatska ide dalje i prenosi dva boda, ukoliko Mađarska ne napravi senzaciju i pobijedi svjetske i europske prvakinje. U drugom krugu čekaju je Švedska, Danska i Slovenija.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)