Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
8:30 pm

EHF EURO 2024 Hrvatske rukometašice pobijedile favoriziranu Mađarsku

Piše HRS

Veliku utakmicu odigrala je hrvatska ženska seniorska rukometna reprezentacija i pobijedila Mađarsku 21:18 u 2. kolu Skupine A EHF EURA u Ljubljani. Time je napravila veliki korak ka drugom krugu. Za to će im trebati pobjeda protiv Švicarske u posljednjem kolu, ali to bi ujedno značilo i da ‘kraljice šoka’ idu dalje s dva boda.

U obje reprezentacije došlo je do promjena u odnosu na prvi susret. Hrvatskoj vrsti pridružila se Katarina Pavlović, a na tribine preselila Tina Barišić. Na drugoj strani Mađarska je startala bez prve vratarke Melinde Szikore koja je ozlijeđena pa je umjesto nje uskočila Zsofi Szemerey. Na vrata je od početka pak stala Kinga Janurik.   

Tristotinjak hrvatskih navijača stvorilo je ugodnu atmosferu i dalo sve od sebe da se naša reprezentacija osjeća što ugodnije u Stožice Areni. Bio je ovo susret velikog uloga koji je širom otvarao vrata drugog kruga, ali i mogućnost da se prenesu dva boda u sretnom raspletu sa Švicarskom. Ali najprije je trebalo dobiti mladu, vrlo ambicioznu Mađarsku.

Hrvatska je krenula u susret s Teom Pijević na vratima. Krila su bila Paola Posavec i Tena Japundža. Na crti Ana Debelić, a na vanjskim pozicijama Kristina Prkačin, Valentina Blažević i Dora Krsnik.   

Očekivano, početak je bio nervozan na obje strane. Nakon što su propustile po dva napada, treći je bio sretan za Hrvatsku jer je zabila Dora Krsnik. Mađarska nam je pripremila obranu 5-1 s Katrin Klujber naprijed. Naša je obrana pak funkcionirala maestralno na početku. Izvanredna je na vratima bila i Tea Pijević tako da je Mađaricama trebalo, vjerovali ili ne, 11 minuta i 35 sekundi da postignu prvi pogodak. Hrvatska je prije toga  zabila pet i mirno vodila (5:1).

Mađarski izbornik morao je rano zvati minutu predaha. To je nedvojbeno pomoglo da se na ulasku u drugu četvrtinu mađarska igra malo stabilizira. Mi smo prvi put ostali s igračicom manje i bez rješenja u napadu. Ali smo i dalje čuvali tri ili četiri pogotka prednosti.

Mijenjao je mađarski izbornik sve što je mogao u prvom dijelu. I jedino gdje smo objektivno imali problema bila je mađarska igra na crtu. Ali i to su naše rukometašice uskoro riješile. Sedam minuta prije predaha Hrvatska se vratila na pet razlike (10:5). Nažalost, tu su i stale. Pet napada do kraja poluvremena nisu iskoristile da prelome utakmicu do kraja. Mađarska je postigla dva pogotka i na predah otišla sretna jer je imala samo minus tri (10:7).

Mađarska je vrlo odlučno ušla u nastavak. Hrvatska je pokušavala igrati maksimalno dugačak napad, gotovo da podizanja ruku njemačkih sutkinja, svjesna da vrijeme radi za nju. Malo po malo uvodile su naše djevojke Mađarsku u nervozu i u 42. minuti ponovno bile na plus pet (15:10). Vladimir Golovin morao je posegnuti za novom minutom predaha.

Hrvatska je mirno igrala. Dugo je čekala svoju priliku da ode na šest razlike. To se konačno dogodilo u 49. minuti (17:11). Mađarska se vratila obrani 5-1. Nije pomoglo jer je Valentina Blažević imala savršena rješenja protiv takve obrane.

Posljednji pokušaja Mađarica bila je igra sedam na šest. Ali našle su naše rukometašice imale rješenje i za to, izvukle su posljednje atome snage i na kraju slavile 21:18. Fenomenalna je na vratima bila Tea Pijević s 14 obrana pa je izabrana i za igračicu susreta. A što tek reći na izvedbu Valentine Blažević koja je postigla 9 pogodaka iz 10 pokušaja. Kod Mađarske najbolji strijelac Viktoria Gyori-Lukacs s 4 pogotka.

Posljednji susret u skupini Hrvatska igra u utorak, 8. studenoga, protiv Švicarske i treba joj barem bod ili pobjeda za prolazak dalje, odnosno da prenese dva boda. Susret počinje u 18 sati.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)