Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
11:50 pm

PREPORUKA KUHARA Hrana koju bi trebalo izbjegavati u restoranu

Piše M.K.

Sigurno ste mnogo puta dosad razmišljali o pozadini pripreme hrane u svom omiljenom restoranu, a profesionalni kuhari odlučili su otkriti što ni oni sami nikada ne bi naručili u restoranu pa isto ne preporučuju ni ostalima. Za portal Eat This priznali su kojih pet namirnica nikad ne biste trebali naručiti u restoranu, a objasnili su i zašto.

Hrana koja nije specijalitet restorana

Prema Jacobyju Ponderu, kuharu iz Atlante, ako namjeravate ići u restoran koji je poznat po nečemu posebnom – poput mesnih restorana ili restorana s plodovima mora, najpametnija opcija jest da naručite isključivo vrstu hrane koja je njihova specijalnost, prenosi Index.

‘Osobno nikad ne bih naručio nešto poput hamburgera ako sam u ribljem restoranu. To bi mogao biti problem iz mnogo razloga. Na primjer, više je nego vjerojatno da se u kuhinji nalazi samo jedna ili eventualno dvije friteze, što znači da će se sve pržiti u istom ulju. Radije bih se držao glavnog specijaliteta i išao na sigurno’, objašnjava za Eat This.

Sirova hrana

Osim ako ne idete u vrlo cijenjen sushi bar ili neki drugi restoran koji je poznat po kvalitetnoj sirovoj hrani, Ponder preporučuje izbjegavanje ovakvih jela. 

‘Nikad ne bih naručio sirovu ili nedovoljno kuhanu hranu u restoranu koji nije poznat po sirovim namirnicama. Nikada ne znate koje je porijeklo tih namirnica ni u kakvim su uvjetima čuvane. Radije nemojte riskirati’, objašnjava.

Desert

Često nema ničeg boljeg od ukusnog kolača ili neke druge slastice nakon ručka ili večere. Ipak, Ponder upozorava da naručivanje deserta možda i nije najbolja ideja, barem ne u restoranima. 

‘Ako ne možete odoljeti desertu, radije otiđite u slastičarnicu nego da isti naručujete u restoranima koji za to nisu specijalizirani’, tvrdi kuhar.

Pržena hrana

Prema mišljenju Raymonda Neila, profesionalnog kuhara i stručnog savjetnika za TD Kitchen, izbjegavanje većine pržene hrane u restoranu može vam pomoći da ostanete na pravom putu s nekim od svojih zdravstvenih ciljeva.

‘Prvo na mom popisu stvari kojih se trebam kloniti je sve što je prženo. Pržena hrana poput pomfrita, piletine, ribe ili kolutića luka općenito je nezdrava i ima mnogo kalorija. Također može biti masna i teška, zbog čega se nakon obroka osjećate tromo’, objašnjava Neil.

Piletina

Ovo je malo komplicirano jer zapravo ovisi o tome koliko vjerujete restoranu koji posjećujete, ali Neil smatra kako bi možda bilo dobro preskočiti jela koja podrazumijevaju piletinu kao glavnu namirnicu.

‘Piletina je ukusna, hranjiva i bogat izvor proteina. Ali vrlo ju je lako prekuhati ili nedovoljno skuhati. Kada je nedovoljno kuhana, ljudi mogu osjetiti ozbiljne posljedice za zdravlje, a nerijetko dobivaju i salmonelu. Naravno, ako već dugo odlazite u taj restoran i uvjereni ste u sigurnost namirnica, onda ne trebate brinuti’, upozorava kuhar.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)