Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
2:23 pm

RECEPT Lažni pomfrit od palente i začinskog bilja

Piše M.K.

Iako se palenta najčešće priprema kao kremasti prilog, Index je priprema na drugačiji način. Izgledom podsjeća na svima omiljene pržene krumpiriće, no ipak je riječ o zdravoj i ukusnoj grickalici.

Sastojci

Pomfrit

160 g instant palente (kukuruzne krupice)

470 ml vode

1 češanj češnjaka

2 žlice svježeg timijana, nasjeckanog

1 žlica svježeg ružmarina, nasjeckanog

45 g naribanog parmezana

sol, po ukusu

3 žlice maslinovog ulja

Preljev

1 češanj češnjaka

3 žlice maslaca, rastopljenog

2 žlice svježeg bosiljka, nasjeckanog

1 žlica svježeg origana, nasjeckanog

Priprema

Pomfrit

U zdjelu srednje veličine ulijte vodu i pričekajte da zavrije. Umiješajte kukuruznu krupicu, usitnjeni češnjak, timijan, ružmarin, naribani parmezan i začinite sa soli.

Miješajte dok palenta ne postane mekana i gusta, otprilike 5 minuta. Maknite s vatre, poklopite i ostavite 5 minuta. 

Lim dimenzija 20×20 cm obložite papirom za pečenje i na njega izlijte skuhanu palentu. Ravnomjerno ju rasporedite u jednom sloju. Stavite u zamrzivač na 20 minuta. 

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Oprezno izvadite palentu na dasku za rezanje i narežite na tanke prutiće nalik pomfritu.

Narezanu palentu posložite na papir za pečenje i prelijte s maslinovim uljem te začinite sa soli po ukusu.

Pecite 15 minuta, izvadite iz pećnice, oprezno preokrenite prutiće pa pecite još 15 do 20 minuta ili dok ne postanu hrskavi. 

Preljev

Pomiješajte sastojke za preljev i prelijte preko pečene palente. Poslužite uz umak po želji.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)