Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
1:18 pm

Hranu grijete u mikrovalnoj? Ovih 10 namirnica ipak ne biste trebali

Piše N.M.

Iako mnogi više ne mogu zamisliti kuhinju bez mikrovalne pećnice, ipak velika većina nepravilno koristi mikrovalnu pećnicu za podgrijanu hranu. Poznato je da ne smijemo lomiti aluminijsku foliju, metal ili plastiku, no postoji još stvari koje nikako ne biste trebali stavljati u mikrovalnu, piše Reader’s Digest, prenosi Večernji list.

Možda mislite kako sve ima svoj rok trajanja, ali neke namirnice jednostavno mogu potrajati stvarno dugo, evo koje su to.

Tvrdo kuhana jaja

Kako pripremiti zdrav i brz doručak unatoč pretrpanom rasporeduKako pripremiti zdrav i brz doručak unatoč pretrpanom rasporedu

S ljuskom ili bez ljuske, kada se tvrdo kuhano jaje kuha u mikrovalnoj pećnici, vlaga iznutra stvara ekstremno nakupljanje pare, poput minijaturnog ekspres lonca, do te točke u kojoj jaje može eksplodirati. Najgore je što jaje neće prsnuti u mikrovalnoj pećnici dok se grije, već nakon toga, kada ga izvadite. Kako biste to izbjegli, prije zagrijavanja jaje narežite na komadiće. 

Majčino mlijeko

Mnoge majke čuvaju svoje mlijeko za kasniju upotrebu, što je dobro, ali ono se nikako ne smije zagrijavati u mikrovalnoj jer se toplina neravnomjerno raspoređuje i dolazi do stvaranja vrelih točaka pa se beba može opeći. Umjesto toga, zagrijte ga pod tekućom vodom ili u mikrovalnu zagrijete šalicu vode i onda bočicu s mlijekom stavite u tu čašu.

Prerađeno meso

Ono u sebi sadrži kemikalije i konzervanse koji produljuju njihov rok trajanja, a podgrijavanjem ti konzervansi postaju još nezdraviji. Studija u časopisu Food Control tvrdi da ponovno zagrijavanje prerađenog mesa u mikrovalnoj pećnici potiče oksidaciju kolesterola.

Riža

Prema Britanskoj agenciji za hranu (FSA) podgrijavanje riže u mikrovalnoj može dovesti do trovanja hranom. Nekuhana riža u sebi sadrži spore bakterija koje mogu preživjeti kuhanje u mikrovalnoj pećnici. U trenutku kada rižu skuhanu u mikrovalnoj izvadite van i ostavite na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i mogu uzrokovati nimalo ugodne probavne smetnje.

Piletina

Najvažnija stvar koju trebamo znati o mikrovalnim pećnicama je to da njihova toplina ne ubija uvijek bakterije, jer mikrovalne zagrijavaju hranu samo izvana. Zbog toga, hrana osjetljiva na bakterije, u mikrovalnoj ima još veću šansu za razvoj bakterija. Poznato je da salmonelu često nalazimo u mesu peradi, a pogotovo u piletini. Stoga je važno da je temeljito skuhamo kako bismo eliminirali bakterije iz nje. Mikrovalna pećnica ne može potpuno i ravnomjerno skuhati svaki dio piletine koja ima veću gustoću proteina pa postoji mogućnost da bakterija preživi pripremu u mikrovalnoj.

Lisnato povrće

Špinat i drugo lisnatog povrće može sadržavati visoke koncentracije nitrata. Iako je, sam po sebi, nitrat bezopasan, njegova moguća pretvorba u nitrit te potom u nitrozamin, koja se događa u mikrovalnoj pećnici, djeluje kancerogeno.

Cikla

Ista kemijska konverzija koja se događa sa špinatom, vrijedi i za podgrijavanje cikle i repe bogate nitratima. No, dobra vijest je da su jednako ukusni i hladni.

Ljute papričice

Kada se papričice podgriju u mikrovalnoj pećnici, u zrak ispuštaju kapsaicin – kemikaliju koja im daje ljut okus. Ta kemikalija može uzrokovati probleme s očima i disanjem.

Voće

Voće, kao jabuke, breskve, grožđe, ne ispušta višak vlage dok se ‘kuha’ u mikrovalnoj pećnici, zbog čega bi moglo ‘eksplodirati’. Stoga, ako već morate, prije stavljanja u mikrovalnu, napravite rupice na voću, pomoću čačkalice ili nožem prepolovite voće.

Krumpir

Problem s krumpirom nije u samom podgrijavanju, nego u načinu skladištenja nakon pripreme. Ako se krumpir drži na sobnoj temperaturi, a ne u hladnjaku, stvaraju se idealni uvjeti za razvoj bakterije clostridium botulinum, koja uzrokuje botulizam, a posebno ako je krumpir zamotan u foliju, te nema doticaja s kisikom. Podgrijavanje krumpira neće uvijek ukloniti ovu bakteriju. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)