Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
11:15 pm

UVRSTITE JE U SVOJ JELOVNIK Čudotvorna mahunarka

Piše N.M.

Često zaboravimo na slanutak i dobrobiti koje nam pruža ova mahunarka bogata proteinima, vlaknima i drugim nutrijentima. Samo neke od hranjivih tvari koje sadrži su vitamini B6 i C, folati, mangan, kalcij i magnezij, piše B92.

Glikemijski indeks slanutka je 28, što je donja granica. I to je jedan od razloga zašto ne podiže razinu šećera u krvi. Postoje neka preliminarna istraživanja koja pokazuju da osobe koje je redovno jedu mogu smanjiti rizik od dijabetesa.

Pomaže kod mršavljenja

Baš zato što sadrži vlakna, može nam pomoći da duže osjećamo sitost i tako se klonimo visokokalorične hrane.

Poboljšava zdravlje probavnog sistema

Naravno, i tu važnu ulogu igraju vlakna koja pomažu sprečavanju zatvora i potiču probavu. Oni djeluju kao sredstvo za povećanje volumena u probavnom sustavu, čime poboljšavaju cjelokupno zdravlje. Što je još važnije, pomažu u održavanju ravnoteže pH vrijednosti, povećavaju razinu zdravih crijevnih bakterija, a smanjuju broj nezdravih.

Poboljšava zdravlje srca

Ova mahunarka sadrži kalij, vlakna i vitamine C i B6, a svi oni podržavaju zdravlje srca. Vlakna pomažu u snižavanju ukupnog kolesterola u krvi, smanjujući rizik od srčanih bolesti. Također, uklanjaju plak s arterija i poboljšavaju njihovo zdravlje. To pogoduje srcu. Uz to, studije su pokazale da topiva vlakna u slanutku mogu pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Smanjuje rizik od raka

Selen se ne nalazi u većini voća i povrća, ali se nalazi u ovoj mahunarki. Ovaj mineral poboljšava funkcioniranje jetre, omogućujući joj detoksikaciju određenih spojeva koji uzrokuju rak u tijelu te tako suzbija upalu i sprečava rast tumora.

Folat u slanutku ima ulogu i u sintezi DNK, zbog toga sprečava nastanak stanica raka koje su često posljedica mutacija u njima. Isto tako, ova biljka sadrži i fitokemikalije zvane saponini koje sprečavaju razmnožavanje i proliferaciju stanica raka.

Vlakna u slanutku pomažu i u smanjenju rizika od raka debelog crijeva. A vitamin C djeluje kao antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala i u potpunosti sprečava rak. Studije su otkrile da uzimanje izoflavona (koje sadrži ova biljka) može smanjiti rizik od raka dojke.

Jača kosti

Slanutak sadrži kalcij, a znamo koliko je on važan za kosti, ali i magnezij, još jedan mineral koji vaše tijelo koristi za izgradnju kostiju. Ostali minerali u slanutku koji poboljšavaju zdravlje kostiju uključuju mangan, cink, vitamin K, fosfat, a svi oni pomažu u održavanju strukture kostiju.

Pomaže u smanjenju upale

Studije su pokazale da najmanje četiri porcije slanutka tjedno mogu smanjiti šanse za upalu. Što znači da nas ova namirnica odlično štiti od kroničnih bolesti i raka. Ostale hranjive tvari u slanutku, poput vitamina A, C i B6, vlakana, proteina, magnezija, selena i željeza također pomažu u borbi protiv upale.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)