Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
7:40 pm

NEMOJTE GA PITI: U soku iz Kauflanda pronađen toksični patulin

Piše N.M.

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda Sok jabuka i bazda – K Favourites – 100% prirodnoe – NMP 1L, LOT: L02092022-1, najbolje upotrijebiti do: 01.09.2024., podrijetlom iz Hrvatske.

‘S obzirom da je samokontrolom subjekta otkriven povećani sadržaj mikotoksina – patulina proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 1881/2006 od 19. prosinca 2006. o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani’, priopćeno je.

Proizvod na tržište stavlja Kaufland Hrvatska.

Što je patulin?

Patulin je mikotoksin kojeg proizvode određene vrste plijesni.

Simptomi toksičnosti su: uznemirenost, u nekim slučajevima grčevi, otežano disanje, plućna zagušenja, oticanje i ulceracija, krvarenje i rastezanje gastrointestinalnog trakta. Pri visokim dozama može dovesti i do promjene u funkciji bubrega.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)