Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
10:20 pm

KUĆA SLAVE SPLITSKOG ŠPORTA Boksački uspjesi postali dio stalnog postava jedinstvene trofejne kolekcije

Piše M.K.

Hrvatski boksački savez i splitski boksački olimpijci donirali su Kući slave splitskog športa opremu, odličja, rukavice i dresove, kojom boks postaje dio stalnog postava u jedinstvenoj kolekciji uspjeha koje su na svjetskoj sceni postigli najveći splitski sportaši, piše Hrvatski boksački savez.

Pogotovo to dobiva na značenju u 2022. godini kada su postignuti rekordni uspjesi hrvatskog boksa – dosad su naši boksačice i boksači osvojili 12 odličja na europskim i svjetskim prvenstvima, imamo čak troje europskih prvaka u jednoj natjecateljskoj godini (Gabrijel Veočić na EP-u U-22, Lorena Horvat na kadetskom i Mariela Šteko na juniorskom Europskom prvenstvu!).

Hrvatske boksačice osvojile su rekordnih osam medalja na europskim prvenstvima (tri na kadetskom EP-u, tri na juniorskom, Nikolina Ćaćić doprvakinja Europe U-22, te Sara Beram prošloga tjedna na Europskom prvenstvu seniorski u Budvi)!

Boksači su dodali četiri velika odličja (Gabrijel Veočić zlatni na Europskom prvenstvu U-22 u Poreču, Noa Ježek brončani na EP-u U-22, te Luka Plantić na Europskom seniorskom prvenstvu u Armeniji, dok je Luka Pratljačić osvojio broncu na Svjetskom studentskom prvenstvu u Turskoj).

Oduševljenje sportskim gradom Splitom i Kućom slave splitskog športa koju vodi osnivač i voditelj, najdetaljniji kroničar dalmatinskog i hrvatskog sporta Zdravko Reić, prošlog je tjedna iskazao i velikan talijanskog i svjetskog sporta Roberto Cammarelle, jedan od najtrofejnijih boksača u povijesti olimpijskog boksa, olimpijski i dvostruki svjetski prvak.

Split je u svjetskim razmjerima uistinu jedinstven grad, jer splitski olimpijci donijeli su svom gradu s manjom populacijom od 170.000 ljudi, malom u globalnim razmjerima, impresivnih više od stotinu olimpijskih odličja, s članovima Kuće slavnih u raznim sportovima i brojnim velikim imenima koji su obilježili povijest svjetskog sporta, od momčadskih igri do pojedinačnih sportova.

Split je i u boksu imao svoje olimpijce, a iz Splitsko-dalmatinske županije potekao je najveći hrvatski boksač, službeno proglašen najvećim sportašem 20. stoljeća – Mate Parlov, olimpijski, te europski i svjetski prvak u amaterskom i profesionalnom boku.

Split ima pogotovo bogatu boksačku povijest, jer organizirano bavljenje boksom u Splitu datira više od 100 godina, a prvi klub bio je – Boksački klub Hajduk Split osnovan 1923. godine.

Donaciji boksačke opreme u Kući slave splitskog športa nazočili su splitski boksački olimpijci Vedran Đipalo (Olimpijske igre u Ateni 2004.) i osvajač brončane medalje na Europskom prvenstvu 2004., te Marko Tomasović (Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine).

U izaslanstvu su bili Jurica Runtić, predsjednik Nadzornog odbora HBS-a, nekad treneri Vedrana ĐipalaVedran Bošnjak, sada predsjednik Boksačkog kluba Pauk Split, trener Marka TomasovićaAnte Matas, sada izbornik hrvatske ženske reprezentacije, te splitski međunarodni sudac Martin Tadić koji je sudio na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Hrvatski boksački savez uz opremu je Kući slave splitskog športa donirao i 10.000 kn.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)