Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
11:50 pm

Verstappenu Velika nagrada SAD-a, Red Bull osvojio naslov u poretku konstruktora

Max Verstappen stigao je u Austinu do trinaeste pobjede ove godine i time je izjednačio najbolji rezultat Lewisa Hamiltona. Do kraja su ostale tri trke pa leteći Holandez ima priliku završiti 2022. kao vozač s najvećim brojem pobjeda u sezoni. 

Verstappen je u trku startao s drugog mjesta. Do prvog zavoja izbio je na vodeću poziciju, a Carlosu Sainzu, koji je imao najbolje vrijeme na kvalifikacijama, u istom zavoju se dogodila teška katastrofa. Bok njegovog Ferrarija pogodio je Mercedes Georgea Russella. S oštećenim rashladnim sustavom za Sainza je utrka tako završila nakon svega tristo metara. 

Nije sve Verstappenu išlo po planu u Teksasu. Na izmjeni guma došlo je do problema, što je iskoristio Leclerc koji se kroz boks probio ispred Nizozemca. Njegov Ferrari ipak nije bio dorastao Red Bullu koji je na ravnim dijelovima staze bio brži 10 kilometara na sat. Verstappen se probio pokraj Leclerca koji je dao maksimum, jednako kao i Lewis Hamilton koji je vodio do zadnjih šest krugova. 

Lijep osjećaj za sedmerostrukog svjetskog šampiona koji ove godine vozi nekonkurentan Mercedes. U SAD su stigli s novim paketom koji je trebao podići performanse, no razinu Red Bulla još nisu dostigli. Hamilton se morao zadovoljiti drugim mjestom, dok se Russell dovezao do petog mjesta osvojivši i bod za najbrži krug. 

Prava senzacija je sedmo mjesto Fernanda Alonsa. Lance Stroll je u pokušaju da obrani poziciju u posljednjem trenutku skrenuo ulijevo i tako izazvao sudar s Alonsovim bolidom. Prednji kraj Alpine vinuo se u zrak, Alonso je prevalio stotinjak metara s prednjim kotačima u zraku i potom snažno udario u barijeru lijevom stranom bolida. 

Činilo se da će se u najboljem slučaju dogurati do boksa, no Alpine je pokazao da je građen poput tenka. I nakon takvog karambola, Alonso je uspio dohvatiti sedmo mjesto. Bio bi i bolji da mu šestu poziciju pri samom kraju trke nije oteo Lando Norris, koji je nakon posljednjeg izleta u boks pretekao nekoliko bolida na stazi. Stroll je odmah priznao svoju grešku, dogodine će biti momčadski kolega Alonsu koji prelazi u Aston Martin. 

Zapažen nastup u Teksasu imao je i Sebastian Vettel, koji je u jednom dijelu trke odvezao i nekoliko krugova kao vodeći, što mu se odavno nije dogodilo. Pri kraju je morao u boks na izmjenu guma pa je kroz cilj prošao kao osmi. 

S pobjedom Verstappena i četvrtim mjestom Sergia Pereza, Red Bull je osvojio dovoljno bodova da proslavi i naslov u poretku konstruktora. Pitanje šampiona riješeno je na pretposljednjoj utrci u Japanu, a sada preostaje vidjeti rasplet borbe za drugo mjesto između Leclerca i Pereza koje dijeli tek dva boda. Iduća trka vozi se za tjedan dana u Meksiku.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)