Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
11:47 pm

Prvi gastro maratonu u Splitu ‘preselio’ sva ona ukusna i tradicionalna jela iz naših domova u restorane

Danas su predstavnici medija i suradnici Turističke zajednice Split isprobali novi turistički proizvod ‘Split gourme/ gastro maraton’ koji će se uskoro nuditi domaćim, ali i stranim ljubiteljima tradicionalne dalmatinske i mediteranske spize. Ideja je da gost u turi, koja traje nekoliko sati, obiđe pet restorana i kuša posebno osmišljen jelovnike za ovu priču. U svakom se kuša jedan slijed, a na kraju ture goste zadovolji svoje nepce brojni slanim i slatkim specijalitetima, kuša vrhunska vina i u konačnici upozna našu gastronomiju kroz prezentaciju različitih kuhinja. Splitski gourmet maraton uključuje i obilazak odabranih splitskih atrakcija prezentiranih kroz gastro priču. Detalje su nam otkrili sami začetnici ideje koji su nas proveli kroz ovaj zanimljiv maraton u kojem smo doista uživali.


– U okviru programa ‘Mjesec gastronomije u Splitu – Štorije o’spize’ osmislili smo turu koja se okreće građanima. Gastro maraton je već dobro primljen kod stranih posjetitelja koji ga dugi niz godina konzumiraju, a naša želja je bila da se i domaći ljudi uključe u ovu priču. Uz bogatu kulturnu i prirodnu baštinu Split ima i bogatu gastronomsku ponudu. Kažu da najbolje možemo upoznati neki narod, ako vidimo što oni jedu i piju. Budući da je u svijetu trend zdrave prehrane, nema bolje i zdravije od mediteranske. Mi smo najbolji centar za prezentaciju takvog načina života – poručila je Alijana Vukšić, direktorica TZ Split koja je osmislila ovu turu.

Silvana Skopljanac, suvlasnica agencije ‘Eat in Split – Food Tours’, kazala nam je kako je već slične ture njezina agencija radila i veoma su tražene.

– Već godinama naša agencija radi vođene ture koje uključuju povijesni obilazak i kušanje dalmatinskih specijaliteta jer to smatramo da je najveće naše blago koje trebaju upoznati kada dođu u Split. Ova varijanta je nešto novo u odnosu na ture koje smo do sada vodili. Gastro ture su veoma tražene, ova sezona je bila jako uspješna i da nam je neko rekao da ćemo u listopadu još raditi punom parom – ne bih mu vjerovala. Cijene naših tura kreću se od 85 eura, a to uključuje obilazak pazara i restorana u jutarnjem terminu. Danas smo imali generalnu probu za novu turu pa ćemo cijenu odrediti u narednim danima, ali ćemo svakako razmišljati o domaćim gostima jer smo zbog njih i osmislili ovu priču – kazala je Silvana koja nam je otkrila da od početka travnja nisu imali dan bez tura.

Gosti ove ture upućeni su na pet restorana koji su odabrani i spremljena su pomno odabrana jela koja imaju slijed i priču pod palicom chefa Željka Neven Bremeca, predsjednika ŠKMER-a.

– Naši domaćini danas su prezentirali neka od svojih najboljih jela i pokazali su iznimnu gostoljubivost, vjerujem da ste svi uživali. Vesele me ovakvi projekti, pogotovo kada je manje turista, a želimo privući domaće ljude u restorane. Većinom će se predstaviti domaća tradicionalna kuhinja, jela od domaćih namirnica i lokalno pripremljene. Sve one fine stvari koje smo naučili jesti u našim domovima preselit ćemo u naše splitske restorane – otkrio nam je jedan od organizatora ture.

Restorani Šug, Bajamonti, Adriatic, Baza Food Bar i Trattoria Tinel pripremili su razne poslastice za prvi gastro maraton. Duje Kanajet i Mateo Kordić, vlasnici restorana Šug, za posjetitelje su pripremili bogatu marendu na samom početku priče.

– Danas smo vam pripremili od ribljih jela brudet, a od mesnih dolce garbo, fažol, pašticadu i lešo jezik. Mislim da je ovo odlična priča za restoran pogotovo kada je sezona pri kraju, a i za sam Split da ima neku posebnu gastronomsku ponudu. Mislim da se svi trebamo truditi ostati otvoreni tijekom cijele godine, a na ovaj način svakako možemo privući domaće i strane goste tijekom cijele godine – mišljenja je Duje.

Gastro rapsodija nastavila se i u drugim restoranima, a za potpuni doživljaj nove turističke ponude predlažemo da i sami odete na gastro maraton.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)