Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
3:18 pm

SOL: Stupanj obrazovanja i blagostanje utječu na potrošnju

Piše N.M.

Konzumira se previše soli i to je činjenica. Međutim, novo istraživanje pokazalo je da su razlike u stvarno korištenoj količini soli promjenjive ovisno o stupnju obrazovanja i blagostanju ljudi.

Prema istraživanju, objavljenom u British Medical Journalu, društvene i kulturne nejednakosti koje su evidentne također bi utjecale na konzumaciju ove namirnice, prenosi Novi list.

Zapravo, čini se da se mnogo više soli konzumira u južnoj Italiji nego u srednjoj ili sjeveru. Kaže to tim koji uključuje i istraživače iz kardiovaskularnog epidemiološkog opservatorija Istituto Superiore di Sanità koji su u sklopu programa MINISAL-GIRCS pratili konzumaciju soli u svim regijama zemlje.

Zaključci su doneseni nakon analize uzorka odraslih osoba, točnije 3.857 osoba (muškaraca i žena), u dobi od 39 do 79 godina.

Potrošnja soli procijenjena je analizom urina, mjerenjem količine natrija i kalija u 24 sata. Ti su podaci zatim uspoređeni s onima koji se tiču ​​socioekonomskih karakteristika sudionika.

Konkretno, vidljivo je da stanovništvo Sicilije, Kalabrije, Puglie i Basilicate koristi najviše soli, prosječna potrošnja po glavi stanovnika je preko 11 grama dnevno dok je u ostatku Italije oko 10 grama ili manje.

Također je vidljivo da ljudi koji se bave fizičkim radom troše više soli od onih koji rade u uredu, kao i da oni s osmogodišnjom školom troše više soli od onih sa završenom srednjom školom ili fakultetom.

S druge strane, čini se da dob, spol ili drugi društveni ili kulturni čimbenici nisu relevantne varijable za korištenje ovog začina.

Naravno, razlike u konzumaciji soli dovode do razlika u nastanku hipertenzije i drugih kardiovaskularnih rizika povezanih s pretjeranom konzumacijom ove namirnice.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)