Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
9:44 am

BEZ IMPROVIZACIJE Trikovi za savršeno skuhana jaja

Piše M.K.

Iako se kuhanje jaja čini kao kulinarski zadatak za potpune početnike, većina ljudi zapravo improvizira prilikom pripreme ove zdrave i hranjive namirnice. Slijedeći navedena pravila, jaja će svaki put biti savršeno skuhana i lako se guliti, piše KreniZdravo.

Pazite na pukotine u ljusci

Čak i najmanje pukotine na visokoj temperaturi uzrokovat će prolijevanje bjelanjaka. Zato pregledajte svako jaje prije kuhanja, a kako se ne bi razbilo prilikom stavljanja u posudu, koristite žlicu ili neko slično kuhinjsko pomagalo.

Ne kuhajte jaja direktno iz hladnjaka

Jako ohlađena jaja neće dobro reagirati na naglo zagrijavanje, pa će ljuska popucati. Najbolje je izvaditi jaja iz hladnjaka barem 10-ak minuta prije kuhanja kako bi se ugrijala na sobnoj temperaturi.

Birajte starija jaja

Svježa jaja imaju nešto niži pH zbog čega ih je teže oguliti. Kako jaje stari, ugljikov dioksid izlazi kroz pore na ljusci i sadržaj unutar ljuske postaje manje kiseo, zbog čega se starija jaja lakše gule. Idealno je kuhati jaja stara 10-ak dana.

Započnite kuhanje u hladnoj vodi

Iako mnogi jaja stavljaju u vodu tek kad ona zavrije, zapravo ih trebate položiti u posudu hladne vode. Stavite li jaje direktno u kipuću vodu, bjelanjak će ispasti gumenast. Također, naglo zagrijavanje može uzrokovati puknuće ljuske.

Dodajte žličicu soli ili sode bikarbone

U doticaju sa solju i sodom bikarbonom bjelanjak se stvrdne, što će zatvoriti eventualne rupice na ljusci i spriječiti curenje bjelanjka.

Meko ili tvrdo kuhana jaja

Postupak kuhanja je isti – stavite jaja u hladnu vodu, dodajte žličicu soli ili sode bikarbone i čekajte da voda zavrije. Ako želite meko kuhana jaja, odnosno kremasti žumanjak, nakon vrenja kuhajte ih još šest minuta, a za tvrdo kuhana 10-12 minuta.

Ako pak želite potpuno tekući žumanjak, tada u zakuhanu posoljenu vodu spustite jaje u posudu žlicom i pustite da kuha četiri minute, ako su manja jaja u pitanju, ili 5-6 minuta, ako kuhate veća jaja. Nakon toga jaje izvadite i stavite na stalak za jaje. Odrežite ili očistite vrh ljuske, malo posolite i popaprite po želji i možete jesti žličicom ili močiti kruh.

Izbjegnite prekuhavanje

Ponekad tvrdo kuhana jaja znaju imati bezopasnu, ali oku neugodnu zelenu ovojnicu oko žumanjka. To se događa zbog reakcije sumpora iz bjelanjka i željeza iz žumanjka do koje dolazi kada se jaja kuhaju predugo ili na previsokoj temperaturi.

Kako biste to izbjegli, jaja kuhajte na slabijoj vatri te ne duže od 12 minuta. Neki kuhari gase plamen odmah nakon što voda zavrije te ostavljaju jaja da se skuhaju u toplini vode u loncu.

Naučite pažljivo guliti jaja

Nakon kuhanja jaja prelijte hladnom vodom. Tako će se ona malo stisnuti i odvojiti od ljuske. Nakon toga jaje lagano lupajte o radnu površinu dok cijela ljuska nije razbijena. Zatim jaje stavite između dlanova i nježno rotirajte dok se ljuska ne razlomi u sitnije komadiće. Skidanje ljuske nakon ovih koraka bit će brzo i jednostavno, a jaje će ostati čitavo i spremno za serviranje.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)