Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
5:19 pm

Turisti pitali gdje je u Zadru ban Jelačić i je li Salvador Dali lokalni slikar

Piše N.M.

‘Oprostite, kako možemo doći do Muzeja slomljenog stakla? – Je li je Sv. Donat jedina crkva u Zadru? – Možete li mi reći gdje je statua bana Jelačića na konju? – Imate li obrnutu kartu otoka, kad gledam s prozora drugačije su mi okrenuti? – Trebao bih vozni red brodova za Zagreb. – Je li ovo (gledajući iz Gaženice prema Ugljanu) – Italija?’

Ovo su samo neka od pitanja s kakvima se svakodnevno susreću informatori u Turističko-informativnom centru TZ grada Zadra na Poluotoku. U moru korisnih informacija koje ‘kao na traci’ daju posjetiteljima, bude i onih koja ih uspiju nasmijati i ostati im u dugom sjećanju poput ovih, piše 057 Info.

Ove godine zadarski TIC ima impresivne brojke: samo kroz središnji ured na Poluotoku prošlo je preko 50 tisuća posjetitelja, a u rekordnom danu bilo ih je 850. Na najzastupljenijim svjetskim jezicima – engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom i španjolskom – turistički informatori pružali su informacije o gradskim atrakcijama, kulturnoj baštini, muzejima, gastronomskoj ponudi, voznim i plovidbenim redovima, svemu onome što bi znatiželjne goste navelo da uđu kroz ova vrata.

– Najveći broj gostiju traži neku informaciju, bilo da se radi o karti grada, znamenitostima, izletima, plažama, gastronomiji, dok dio njih dođe kako bi se poslužio nekom brošurom, spojio na besplatni Wi-Fi, pronašao nešto zanimljivo na interaktivnom pultu ili dobio ideju za kvalitetno provođenje vremena u našem gradu – kaže voditeljica ureda Morana Papić.

Dosta su hvalili Picassovu izložbu u Kneževoj palači, kao i cijeli prostor II palače, UNESCO baštinu, 3D model grada na Bedemu zadarskih pobuna. Naravno, ne postoji turist koji nije prošao rimskim Forumom, uz Morske orgulje i Pozdrav Suncu… Sve više njih, pogotovo gosti više platežne moći ili oni s cruisera, traže da ih se uputi do nekog autohtonog suvenira ili gastronomske ponude.

– Nije rijetkost niti da pomažemo u pronalasku smještaja onima koji su ostali bez njega, bilo da se nešto dogodilo s njihovim aranžmanom ili su htjeli produžiti boravak. U takvim slučajevima upućujemo ih na našu aplikaciju Zadar Travel, besplatnu za sve registrirane iznajmljivače na području Grada Zadra, u kojoj mogu razgledati smještaj raspoloživ u tom trenutku. Bilo je također situacija da smo im vraćali mobilne uređaje ili novčanike koje su izgubili – kaže Papić.

TIC je važan i u virtualnom prostoru, na kojem čini jednu od najtraženijih lokacija na Google mapi u Zadru – preko 7.000 osoba je tražilo njegovu lokaciju GPS-om na Google Maps od lipnja do rujna. Preko ove platforme često se zaprimaju i razni telefonski upiti ili online poruke gostiju na koja se odgovara u roku od pola sata. Osim onih na koje je nemoguće dati ozbiljan odgovor, poput:

– Koliko kamenih ploča ima na Kalelargi? – Je li Salvador Dali lokalni slikar?

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)