Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
11:48 pm

RECEPT Japanski cheesecake

Piše N.M.

Čak i ako ga nikada niste probali, sigurno ste ga vidjeli na internetu. To je onaj japanski kolač koji se ljulja i podrhtava kada ga izvadite iz pećnice. Japanski cheesecake je laganija i manje slatka verzija torte od sira, a poznat je po svojoj pjenastoj i prozračnoj teksturi sličnoj souffléu.

Ponekad se naziva i soufflé cheesecake ili pamučni kolač. Recept je osmislio japanski kuhar Tomotaro Kuzuno koji je, tijekom svojeg posjeta Berlinu 1960-ih, bio inspiriran njemačkom inačicom torte od sira. Ovaj je cheesecake izvan Japana postao popularan 1990-ih, a zbog karakterističnog ljuljanja popularnost mu je s pojavom društvenih mreža samo nastavila rasti, piše Index.

Priprema

Manje je sladak i ima manje kalorija od većine torti od sira, a priprema se od krem ​​sira, maslaca, šećera i jaja. Slično souffléu, ima prozračnu teksturu koja se postiže zasebnim mućenjem bjelanjaka i žumanjka. Tradicionalno se peče u vodenoj kupki, a za razliku od većine torti od sira, nema nikakvu podlogu.

Uz dobru organizaciju posla priprema traje oko 15 minuta, a sve ostalo radi pećnica. Peče se na dvije temperature, prvo na 180°C, a zatim na 150°C.

Može se poslužiti topao ili hladan, a preporučujemo da ga isprobate u obje varijante jer će se s promjenom temperature znatno promijeniti i tekstura.

Detaljan recept 

Sastojci

Smjesa sa sirom

400 gkrem sira

6 žumanjaka

80 g šećera

50 g maslaca

100 mlvhrnja za šlag

1½ žličicelimunovog soka

ribana korica polovice limuna

80 g glatkog brašna

20 g finog jestivog škroba

1 prstohvatsoli

1 žlicaarome vanilije

Smjesa sa bjelanjcima

6 bjelanjaka

80 g šećera

1 žličica limunovog soka

Priprema

Pripremite jaja i sir

Podijelite jaja na žumanjke i bjelanjke, a krem sir omekšajte tako da ga par minuta miješate.

Pomiješajte žumanjke i sir

Žumanjke postepeno dodavajte u omekšali sir uz stalno miješanje.

U smjesu zatim dodajte šećer, sol, limunov sok, ribanu koricu limuna, aromu vanilije i maslac koji ste na laganoj vatri otopili u vrhnju za šlag (mora biti mlako). Sve dobro promiješajte.

Dodajte brašno i gustin

U smjesu prosijte brašno i fini jestivi škrob. Ponovo sve sve dobro promiješajte kako bi dobili kompaktnu smjesu.

Pripremite snijeg od bjelanjaka

Mikserom na niskoj brzini miksajte bjelanjke. Nakon 1 minute dodajte limunov sok, a zatim postepeno sipajte šećer i povećajte brzinu na maksimum. Miksajte 2 minute.

Smjesi od sira dodajte snijeg

Dodajte pola smjese od bjelanjaka u smjesu od sira uz stalno miješanje, zatim dodajte preostalu polovicu bjelanjaka i dobro promiješajte.

Pripremite kalup i pećnicu

Pećnicu stavite grijati na 180°C.

Okrugli kalup od 20 centimetara premažite maslacem, ali ga nemojte posipati brašnom. Kalup zatim obložite aluminijskom folijom i stavite ga u sredinu većeg kalupa. Veći kalup napunite vrućom vodom otprilike do polovice manjeg kalupa.

Stavite peći cheesecake

Japanski cheesecake se prvo peče 20 minuta na 180°C.

Nakon 20 miniuta samo smanjite temperaturu na 150°C i nastavite peći još 30 minuta.

Ohladite cheesecake

Tortu od sira izvadite iz pećnice, uklonite veći kalup s vodom i tortu vratite natrag u pećnicu pa je tek onda ugasite.

Ostaviti cheesecake narednih pola sata da se hladi u poluotvorenoj pećnici.

Poslužite

Cheesecake možete poslužiti na sobnoj temperaturi ili ga 1-2 sata ohladiti u hladnjaku.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)