Čak i ako ga nikada niste probali, sigurno ste ga vidjeli na internetu. To je onaj japanski kolač koji se ljulja i podrhtava kada ga izvadite iz pećnice. Japanski cheesecake je laganija i manje slatka verzija torte od sira, a poznat je po svojoj pjenastoj i prozračnoj teksturi sličnoj souffléu.
Ponekad se naziva i soufflé cheesecake ili pamučni kolač. Recept je osmislio japanski kuhar Tomotaro Kuzuno koji je, tijekom svojeg posjeta Berlinu 1960-ih, bio inspiriran njemačkom inačicom torte od sira. Ovaj je cheesecake izvan Japana postao popularan 1990-ih, a zbog karakterističnog ljuljanja popularnost mu je s pojavom društvenih mreža samo nastavila rasti, piše Index.
Priprema
Manje je sladak i ima manje kalorija od većine torti od sira, a priprema se od krem sira, maslaca, šećera i jaja. Slično souffléu, ima prozračnu teksturu koja se postiže zasebnim mućenjem bjelanjaka i žumanjka. Tradicionalno se peče u vodenoj kupki, a za razliku od većine torti od sira, nema nikakvu podlogu.
Uz dobru organizaciju posla priprema traje oko 15 minuta, a sve ostalo radi pećnica. Peče se na dvije temperature, prvo na 180°C, a zatim na 150°C.
Može se poslužiti topao ili hladan, a preporučujemo da ga isprobate u obje varijante jer će se s promjenom temperature znatno promijeniti i tekstura.
Detaljan recept
Sastojci
Smjesa sa sirom
400 gkrem sira
6 žumanjaka
80 g šećera
50 g maslaca
100 mlvhrnja za šlag
1½ žličicelimunovog soka
ribana korica polovice limuna
80 g glatkog brašna
20 g finog jestivog škroba
1 prstohvatsoli
1 žlicaarome vanilije
Smjesa sa bjelanjcima
6 bjelanjaka
80 g šećera
1 žličica limunovog soka
Priprema
Pripremite jaja i sir
Podijelite jaja na žumanjke i bjelanjke, a krem sir omekšajte tako da ga par minuta miješate.
Pomiješajte žumanjke i sir
Žumanjke postepeno dodavajte u omekšali sir uz stalno miješanje.
U smjesu zatim dodajte šećer, sol, limunov sok, ribanu koricu limuna, aromu vanilije i maslac koji ste na laganoj vatri otopili u vrhnju za šlag (mora biti mlako). Sve dobro promiješajte.
Dodajte brašno i gustin
U smjesu prosijte brašno i fini jestivi škrob. Ponovo sve sve dobro promiješajte kako bi dobili kompaktnu smjesu.
Pripremite snijeg od bjelanjaka
Mikserom na niskoj brzini miksajte bjelanjke. Nakon 1 minute dodajte limunov sok, a zatim postepeno sipajte šećer i povećajte brzinu na maksimum. Miksajte 2 minute.
Smjesi od sira dodajte snijeg
Dodajte pola smjese od bjelanjaka u smjesu od sira uz stalno miješanje, zatim dodajte preostalu polovicu bjelanjaka i dobro promiješajte.
Pripremite kalup i pećnicu
Pećnicu stavite grijati na 180°C.
Okrugli kalup od 20 centimetara premažite maslacem, ali ga nemojte posipati brašnom. Kalup zatim obložite aluminijskom folijom i stavite ga u sredinu većeg kalupa. Veći kalup napunite vrućom vodom otprilike do polovice manjeg kalupa.
Stavite peći cheesecake
Japanski cheesecake se prvo peče 20 minuta na 180°C.
Nakon 20 miniuta samo smanjite temperaturu na 150°C i nastavite peći još 30 minuta.
Ohladite cheesecake
Tortu od sira izvadite iz pećnice, uklonite veći kalup s vodom i tortu vratite natrag u pećnicu pa je tek onda ugasite.
Ostaviti cheesecake narednih pola sata da se hladi u poluotvorenoj pećnici.
Poslužite
Cheesecake možete poslužiti na sobnoj temperaturi ili ga 1-2 sata ohladiti u hladnjaku.
Komentari (2)
Hi everyone!