Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
1:45 pm

Ovo je pravi razlog zašto se med nikada ne kvari

Piše P. I.

Osim upotrebe meda u kulinarstvu, med ima dugu povijest korištenja i u medicini. Čak su i drevni Egipćani koristili med u medicinske svrhe, a najluđi dio je to što je med koji je tisućama godina bio sačuvan u njihovim piramidama i grobnicama i danas siguran za jelo.

Postoji nekoliko čimbenika koji pridonose vječnom roku trajanja meda. Med ima nisku razinu vlage i sastoji se od prirodnog šećera. Zbog svojih svojstava može apsorbirati svu vlagu iz okoline, čak i tijekom sušnih razdoblja u godini.

Bakterije i drugi mikroorganizmi koji uzrokuju plijesan ne mogu preživjeti bez vode, pa sve dok je med pravilno zatvoren, te bakterije se ne mogu razvijati. Med također ima prilično nisku pH vrijednost, što znači da je relativno kiseo unatoč slatkom okusu. Održavanje niskog sadržaja vlage ključno je za dugi vijek trajanja meda.

Pčele imaju poseban enzim u svojim želucima koji pomaže pretvoriti nektar iz cvijeća u zlatni med, a taj isti enzim proizvodi malu količinu vodikovog peroksida, koji sprječava širenje bakterija, prenosi N1.

Med se može dodati u sve, od zdjelice zobenih pahuljica ili šalice kave do preljeva za salatu, kruha, pa čak i sladoleda. Možda ste čuli da populacija pčela opada, a to bi moglo predstavljati probleme za mnoge namirnice koje poznajemo i volimo, piše časopis Smithsonian, a prenosi MSN.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)