Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
12:18 pm

VAŽAN CERTIFIKAT Počele radionice za izabrane tvrtke u turizmu

U Omišu su počele radionice u sklopu međunarodnog projekta ‘Europski turizam postaje zelen 2030’ (ETGG 2030), usmjerenog na promicanje i poticanje održivosti u turizmu u organizaciji Županijske komore Split.

Prva u ciklusu radionica za male i srednje tvrtke održana je u eko Hotelu Villa Dvor. Cilj je potaknuti razmjenu iskustava, otvoriti raspravu te sagledati različite aspekte i izazove malih i srednjih tvrtki u procesu ozelenjivanja poslovanja i dobivanja eko certifikata.

Na radionici su se prezentirali neki od najpoznatijih primjera uspješnosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji te autoriteta za održivost.

– S partnerima smo napravili projekt ETGG 2030 u kojem će se 11 tvrtki iz naše županije certificirati čime će se više istaknuti na tržištu. Going green je održivost u svakom smislu – kazao je Joze Tomaš, predsjednik  Županijske komore Split.

Siguran je da će nakon što 11 tvrtki završi certificiranje s eminentnim stručnjacima iz EU pokazati i ostalim tvrtkama u turizmu što sve certifikat znači i koje sve benefite donosi.

– Završna konferencija je u Beču gdje će biti dobri primjeri dobre prakse što je koja država napravila. To će također biti jedan od naših alata gdje ćemo se prezentirati na zahtjevnom europskom tržištu i pokazati što imamo – zaključio je Tomaš.

Kao primjer odličnog održivog turizma izdvaja se hotel Plaža čiji je vlasnik i direktor Domagoj Tomasović prezentirao što su sve napravili na tom putu.

– Ne radi se samo u ulaganjima u energetsku učinkovitost, nego i o puno detalja pa do toga da gostima objašnjavamo kako čuvamo naš okoliš i ostavljamo ga našim naraštajima – krenuo je.

Kompleksan je pojam, obrazlagao je, održivi turizam, zato što nije riječ samo o ekologiji kao što većina ljudi misli.

– Riječ je i o društvenom i ekonomskom aspektu. Primjerice, kupujemo lokalno, radimo s preko 20 naših lokalnih OPG-ova, i uvijek smo za suradnju s našim lokalnim zajednicama da cijela raste. Organiziramo i ture gostima da upoznaju naš grad i okolicu te bogatu kulturno-povijesnu baštinu – opisivao je.

Gosti, naveo je, izrazito cijene takav smjer, čak predlažu i novosti. 

HGK-Županijska komora Split, inače, jedan je od osam projektnih partnera iz šest europskih zemalja, zahvaljujući čemu u projektu sudjeluje 11 malih i srednjih turističkih tvrtki iz Splitsko-dalmatinske županije.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)