Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
5:35 pm

FOTOGALERIJA Sezona je na izmaku, no u Splitu kao da je kolovoz

Piše M.K.

Iako je sezona na izmaku, turista u Splitu ima kao da je srce sezone. Grad je ‘pun k’o šipak’. Centrom se jedva može proći. Mogu biti zadovoljni vlasnici restorana, sve je popunjeno, slobodno mjesto se jedva nađe.

U luci su još uvijek i dva kruzera.

Split se sve više razvija kao turističko središte. Zadnjih 5-6 godina Split nije više samo tranzitni grad, već prava turistička destinacija. Ranije su gosti dolazili u Split samo na jednu noć, rijetko kada na više, a onda su odlazili na druge destinacije, najčešće na otoke, prvenstveno Brač i Hvar.

Sada se turisti duže zadržavaju u Splitu, povremeno odlaze brodovima na otoke.

Pogledajte kako izgleda centar grada u galeriji našeg Joška Jakovića.

Negativne strane

Posljedica užurbanog turizma su i loše strane, odnosno, sve je podređeno turistima. Sve se pretvara u apartmane (‘apartmanizacija’), kafiće, restorane, pizzerije… Više nema starog, izvornog Splita.

Svjedoci smo zatvaranju shopping centra Prima 1. Ljudi koji žive u centru sada moraju putovati do Cityja ili do Malla.

Razvojem turizma u Splitu pojavljuje se i negativan trend divljanja cijena nekretnina. Zadnjih nekoliko mjeseci cijene stanova su ‘podivljale’. 

Što je grad ‘turističkiji’, to više raste cijena nekretnina koje se turistima mogu iznajmiti ili prodati. Split trenutno ima problema s tim. Cijena novogradnje i uređenih apartmana (po metru kvadratnom) u centru i turistički poželjnijim dijelovima grada ‘skočila’ je u par mjeseci s 4000 na čak 5000 eura.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)