Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
7:15 pm

VELIKA NAGRADA ITALIJE Verstappen došao do pete pobjede u nizu, nastavak prvenstva formalnost

Max Verstappen, branitelj naslova šampiona Formule 1, stigao je na stazi u Monzi do pete pobjede u nizu i tako povećao svoju prednost pred drugoplasiranim Charlesom Leclercom na 116 bodova. Verstappenu je ovo prva pobjeda na legendarnoj stazi, a do nje je došao startavši sa sedmog mjesta. 

Nikakav problem to nije bio za letećeg Nizozemca. Leclerc je startao s prvog mjesta, Ferrari je imao i dodatak žute boje na bolidima u čast 75. godišnjice tvrtke, no ništa nije pomoglo. Verstappen je jednostavno bio prebrz. Tifosi su Nizozemca ispratili zvižducima. 

Zbog zamjene dijelova bolida sa začelja su startali Carlos Sainz, Sergio Perez i Lewis Hamilton, u ovom trenutku drugi vozači Ferrarija, Red Bulla i Mercedesa. Sainz je napravio najveći progres na stazi, Pereza su omeli tehnički problemi, dok je Hamilton, poučen gorkim iskustvom s nedavnih trka, bio vrlo oprezan i nije htio ništa riskirati. U konačnici, ciljem su nakon Verstappena, Leclerca i Georgea Russella, prošli upravo u tom poretku. 

Tri najbolje momčadi popunile su tako prvih šest mjesta, a najbolji od ostatka F1 cirkusa bio je Lando Norris. Tu bi se negdje našao i njegov kolega Australac Daniel Ricciardo, koji je slavio u Monzi lani, no njegov je McLaren otkazao nekoliko krugova prije kraja. Bolid je zaustavio na nezgodnom mjestu pa je na kraju utrka završena pod sigurnosnim automobilom. Izlazak ‘safety cara’ na stazu vozači su iskoristili za odlazak u boks po meke, najbrže gume, no Leclerc u konačnici nije dobio šansu za banzai juriš na Verstappena. 

Osmo mjesto osvojio Pierre Gasly u AlphaTauriju. Francuz je prije dvije godine slavio na Monzi, a ovo su mu prvi bodovi nakon podužeg posta. Debitant Nick de Vries stigao je u svom prvom nastupu do devetog mjesta i dva boda pa se čini da je njegovo sjedalo u Williamsu za iduću sezonu zapečaćeno. Bod za Alfa Romeo desetim mjestom osvojio je Kinez Zhou Guanyu

Velika nagrada Italije bila je posljednja europska trka. Za tri tjedna vozi se noćna utrka u Singapuru, a tjedan kasnije na rasporedu je Velika nagrada Japana. Pobjedom u Singapuru Verstappen bi potvrdio osvajanje drugog naslova. U poretku konstruktora Red Bull je s 545 bodova nedostižan. Ferrari ima 406, a Mercedes 371.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)