Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
9:45 pm

SEZONA VEĆ RIJEŠENA? Verstappen brutalno izdominirao na legendarnoj stazi u Belgiji

Velika nagrade Belgije na legendarnoj stazi Spa Francorchamps pripala je Maxu Verstappenu. Nizozemac je danas potpuno izdominirao cijelu konkurenciju, uključujući i najopasnije oponente iz Ferrarija. Nitko Verstappenu nije bio ni do koljena. Penaliziran je zbog izmjene motora i u trku je krenuo s 14. mjesta, no nakon 11 krugova već je bio vodeći. 

Ferrarijeva uzdanica Charles Leclerc startao je s 15. mjesta, no njegov napredak na stazi ni izdaleka nije pratio Verstappenov. Ciljem je prošao peti, no dobio je pet sekundi kazne zbog prebrzog ulaska u boks na izmjenu guma pri kraju trke. Plan je bio nadmašiti najbrži krug koji je Verstappen postavio u 32. krugu, no na kraju je penaliziran i trku je završio kao šesti, dok je Fernando Alonso, kojeg je Leclerc pretekao u posljednjem krugu,  promoviran na peto mjesto. 

U trku je s prve pozicije jurnuo Ferrarijev Carlos Sainz, Sergio Perez imao je problema prilikom starta tako da su ga zaobišli vozači iz drugog reda Alonso i Lewis Hamilton. Meksikanac se ubrzo vratio na drugu poziciju jer je Hamilton vrlo ambiciozno u zavoju presjekao putanju Alonsu i nasadio Mercedes na njegov Alpine. Stražnji kraj bolida odletio je u zrak. Hamilton se vratio na stazu, no oštećenja na pogonu bila su preozbiljna. Trka je za sedmerostrukog šampiona tako završila u prvom krugu. Uskoro mu se pridružio i bivši kolega iz Mercedesa. U borbi na začelju Williams Nicholasa Latifija završio je s dvije gume na šljunku i katapultirao se na drugu stranu staze i Alfa Romeo Valtteri Bottasa. Bio je to kraj za Finca.

Sigurnosni automobil je odvezao par krugova dok se bolidi nisu uklonili, a kada je trka nastavljena, pokazalo se da je na brzoj stazi u Belgiji Verstappen daleko najbrži. Potpuna supremacija mnoge je navela na zaključak kako je u prvoj trci nakon ljetne pauze sezona riješena. Što bi se zapravo u preostalih osam trka trebalo dogoditi da Verstappen ne obrani gotovo 100 bodova razlike od prve pratnje, a to je s drugim mjestom iz Belgije njegov momčadski kolega Sergio Perez?

Leclerc je danas ponovno podbacio i morao se zadovoljiti s tek osam bodova, što mu je u konačnici donijelo zaostatak od pet bodova za Perezom. S trećim mjestom Sainz je došao na 15 bodova razlike od momčadskog kolege. Svega bod manje ima George Russell, koji se u Belgiji dovezao do četvrtog mjesta i tako nastavio svoj kontinuitet u topu 5, koji je prekinuo tek na trci u Silverstoneu. 

Hamiltona je nestrpljivost koštala bodova i trenutno drži 6. mjesto sa 146 boda, 24 manje od Russella. 

S prva dva mjesta u Belgiji Red Bull je povećao prednost u poretku konstruktora na 118 bodova u odnosu na Ferrari. Treći je Mercedes.

U iduća dva tjedna očekuju nas dvije trke. Zandvoort u Nizozemskoj, Verstappenova domaća staza koja po konfiguraciji više odgovara Ferrariju i Monza, Ferrarijeva domaća trka koja, pak, kao i Spa, favorizira Red Bull, čija Honda ima najuvjerljivije performanse na ravnim dijelovima staze. Debata je, čini se, tek akademskog tipa jer način na koji je Verstappen danas došao do pobjede u Belgiji ostavlja malo dvojbe oko šampiona za ovu sezonu.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)