Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
2:23 pm

Jedna hrvatska regija bilježi odličnu turističku sezonu

Piše P. I.

Gorski kotar ove godine ostvario je odlične turističke rezultate, a posjećenost Nacionalnom parku Risnjak bolja je od prosjeka ove regije.

– Broj posjetitelja u prvih sedam mjeseci je iznad svih očekivanja. Nadali smo se da će biti bolje od prethodnih godina, ali ovako dobre rezultate nismo očekivali. Naime, u odnosu na 2019. godinu, koja je i nama bila rekordna, mi u prvih sedam mjeseci ove godine imamo fantastičnih 43 posto više posjetitelja – rekao je ravnatelj NP Risnjak Mario Antolić za Novi list.

Dodaje kako su otkriveni kao zaštićeno područje, područje na kojem se može vidjeti očuvana i zaštićena priroda te, što je još i bitnije, naučiti kako tu prirodu treba čuvati i štititi.

Sve lokacije su, kako kaže, dobro posjećene, a ove godine došlo je do jedne bitne promjene.

– Naime, najveći broj posjetitelja je i dalje na Poučnoj stazi Leska, ali destinacija izvora Kupe čiju ljepotu i nesvakidašnji mir dolazi pogledati sve veći broj posjetitelja, prati je u stopu – naglašava.

U park dolaze i volonteri iz Europe koji obavljaju različite poslove vezane uz tehničko održavanju infrastrukture Parka.

– Za sada je najviše naših ljudi, ali smo imali i volontere iz Grčke i Španjolske. Svi oni rade, uz mentora, po šest sati na terenu, a osigurana im je hrana i smještaj. Taj je Volonterski centar izgrađen kroz sredstva iz EU projekata, a naravno da i dalje nastojimo koristiti EU novce sredstva – objašnjava.

Trenutno je u provedbi projekt Plastic Free kojeg realiziraju uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i kojemu je cilj smanjenje plastike i plastične ambalaže. Također rade na projektnoj dokumentaciji za obnovu planinarskih domova na Risnjaku i Snježniku.

– U realizaciji naših planova imamo jako dobru suradnju s Ministarstvom gospodarstva, Fondom za zaštitu okoliša, institucijama visokih učilišta i sveučilišta. Otvoreni smo za sve što ide u korist zaštite prirode i poduku što većeg broja ljudi, posebno mladih, o potrebi te zaštite – istaknuo je ravnatelj NP Risnjak Mario Antolić.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)