Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
11:33 pm

Priča o turizmu u Kninu više nije bajka: ‘Njegovo vrijeme tek dolazi, sve više se turista odmiče od velikih gužvi’

Dan uoči proslave Oluje naši reporteri proveli su dan u Kninu. Donijeli su nekoliko zanimljivih razgovora s običnim ljudima, čelnicima grada, a sve kako bi dočarali kako se u Zvonimirovom gradu živi poslije rata. Kako smo u jeku turističke sezone, zanimala nas je i činjenica što se događa u gradu podno kninske tvrđave prije i poslije dana koji u Knin privući na desetke tisuća ljudi. Iz razgovora s našim sugovornicima dalo bi se zaključiti kako Knin, konačno, postaje svojevrsno središte pametnijeg i zanimljivijeg turizma nego što je to onaj uobičajeni priobalni. Zahvaljujući iznimnim prirodni vrednotama kninskog kraja i Dalmatinske zagore – sve je veće zanimanje turista s malo drukčijim interesima nego što su to sunce, plaža, ležaljka i more. 

Stoga je naš prvi sugovornik Mihovil Budanko, voditelj turističke agencije Marunuša iz Knina, idealan za započeti razgovor na ovu temu. Kako nam je Mihovil kazao, dok turizam kakav se provodi u Hrvatskoj prijeti da pojede i društvo i okoliš, u Kninu se turizmom žele baviti na drugačiji način. Njihov slogan glasi ‘Dopustite da vam ispričamo bajku o Kninu’. 

Foto: Veljko Martinović

– Ekološka udruga Krka prije dvije godine je pokrenula društveno poduzeće Marunuša i turističku agencija, a projekt je financiran iz europskih sredstava. Dobili smo 1,1 milijuna kuna kako bi ostvarila projekt i nakon dvije godine da on bude samoodrživ. Trebali smo sve usluge kreirati i odlučili smo se za aktivni turizam jer imamo sve preduvjete za razvoj takvog vida ponude. Cilj nam je bio razviti turistički sadržaj u gradu koji do pred koju godinu nije poznavao organizirani turizam, iako za to ima puno potencijala, posebno za ljubitelje prirode. Tu su slap Krčić, rijeka Krka i najmlađi hrvatski park prirode, planina Dinara. Nude i najam opreme za aktivni turizam, brdske bicikle, električne brdske bicikle, čamce na napuhavanje, SUP i akcijsku kameru. Građani su dosad najviše interesa pokazali za Krka Safari turu, spust čamcima na napuhavanje gornjim tokom rijeke Krke nizvodno u dužini 4,5 km, kao i za Dinara i Cetina Jeep Safari turu – navodi Mihovil.

Kaže kako su i degustacijske ture vrlo popularne. 

– Kninsko pivo, ekološko vrhunsko vino, imamo OPG koji proizvodi četiri vrste sira, a sve više turista zanimaju i gradske ture. Uglavnom, neprestano širimo ponudu zbog iznimne zainteresiranosti turista. Smatram da se turistička ponuda u gradu ‘budi’, prva smo turistička agencija u gradu u tom trenutku, a nakon toga su otvorene i druge, ali s manjom ponudom od naše. Ova sezona je fantastična, pogotovo kada usporedim s prošlom godinom. Nama se udeseterostručio promet, rastemo i sve više ljudi čuje za Knin – što nam je i primarni cilj. Knin je turistički grad, a na nama je da razvijamo ponudu i proširi o turizam na cijelu godinu. Ovdje je moguć cjelogodišnji turizam. Pazili smo da budemo atraktivni na tržištu budući da Knin nije atraktivno turističko središte. Ne baziramo se samo na strane posjetitelje, pozivamo sve građane Hrvatske neka otkriju skrivene ljepote Knina i okolice – poručuje.

Mihovil je rodom iz Knina, nakon par mjeseci od rođenja preselio je s roditeljima u Zagreb gdje se i školovao te završio fakultet. Tamo je radio do 2020. godine, a potom se odlučio vratiti.

– Život u Kninu je fantastičan, opušten i puno veća kvaliteta života je tu u odnosu na metropolu. Tu sam za par minuta pješke kući na ručku, dok sam u Zagrebu s posla do stana putovao gotovo sat vremena. Više slobodnog vremena imam u Kninu – priznaje mladi Kninjanin koji se vratio živjeti u obiteljsku kuću.

– Nije mi se bilo teško vratiti. Djevojka i ja smo to dugo imali u planu jer se bavimo i uzgojem maslina, imamo svoj OPG. Kada sam dobio ovaj posao, u konačnici za kojeg sam se i školovao, odluka je bila laka. U manjim mjestima je teže doći do posla, ali tko hoće posao nađe – priča Mihovil.

Foto: Veljko Martinović

S djevojkom Dorom Mlinarić, licenciranim trenerom atletskog saveza, otvorio je i atletski klub Knin.

– Nakon dugo godina bavljenja rekreativno atletikom, odlučili smo se otvoriti svoj klub. Htjeli smo ljubav prema tom sportu prenijeti na naše sugrađane. Klub je otvoren prije godinu dana, u ožujku smo krenuli s treninzima, imamo 20 odraslih članova i 30 djece. Klub raste svakim danom, sve je više trkača. Treniramo na atletskom stadionu, trčimo cestovne i trail utrke, trčimo po nasipu, novoj šetnici, a planiramo uskoro prijeći i na Dinaru, odnosno raditi i treninge planinskog trčanja. Moram vam se požaliti kako se isti scenarij ponavlja od prošlogodišnje proslave Oluje. Naime, na stadionu NK Dinara uništena je tartan staza jer su i ove godine tamo izložena oklopna vozila koja teže nekoliko tona. Šteta što se uništava staza stara tri godine, investicija obnove je bila oko dva milijuna kuna i ne razumijem zašto uništavati nešto zbog jednog dana – priča.

Šetajući po Kninu, u kojem se još danas tijekom dana nije osjetila gužva koja će sutra zavladati gradom, sreli smo na desetke turista koji su uživali u obilasku gradom. Popričali smo s mladim bračnim parom iz Njemačke koji su imali veliku želju posjetiti jednu od najvećih i najstarijih europskih tvrđava.

– Smješteni smo u apartmanu u Kaštel Starom, a od tamo obilazimo brojne znamenitosti koje su nam na dohvat ruke. Sve nam je na samo sat vremena vožnje i to nas je privuklo da dođemo na ljetovanje u Dalmaciju. Nismo tu samo radi sunca i mira, ali je to veliki plus u vrućim danima. Nismo znali da je sutra praznik u Hrvatskoj i da nećemo moći posjetiti cijelu Kninsku tvrđavu zbog protokola, ali nam je drago da smo vidjeli Knin iz nekog drugog kuta. Jako nam se svidio Knin jer je miran grad za razliku od Splita koji je krcat turistima. Kninjani su sjajni domaćini, a sada ćemo do obližnje agencije provjeriti kako možemo provesti ostatak dana – objašnjavaju nam Bastié i Trixie

Foto: Veljko Martinović

Direktoricu Turističke zajednice Grada Knina Tamaru Milković ostavili smo za kraj ove reportaže, kako bi nam brojkama potvrdila događaju li se pozitivni trendovi po pitanju turizma u gradu.

– U Kninu ima turizma, pogotovo nakon pandemije su se turisti okrenuli istraživanju prirodnih ljepota u zaleđu velikih gradova. Tako da mi primjećujemo sve veći broj noćenja, ali i jednodnevnih posjetitelja. Turisti u Kninu, osim tvrđave koja im je najpoznatija, sve više traže razne izlete i avanture u prirodi koje nudimo u našoj neposrednoj okolici. Imamo velik broj domaćih i stranih posjetitelja koji dolaze u Knin, a što nas jako veseli jer znamo da smo na dobrom putu. Korona je brojke smanjila, ali već ove godine smo u prvih sedam mjeseci ostvarili 98 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019.godinu. Kroz kolovoz i ostatak godine vjerujemo da ćemo premašiti te brojke i da ć ova biti rekordna – priča nam Tamara Milković.

Foto: Veljko Martinović

Ističe kako su njihov glavni adut brojne povijesne i kulturne znamenitosti, ali i priroda kojom je Zvonimirov grad okružen.

– Knin je puno više od Kninske tvrđave i Oluje, zaista može ponuditi nekoliko dana rekreativnog i aktivnog odmora. Turistička ponuda nam se stalno povećava i to privlači sve veći broj turista u grad. Nedavno nam je izgrađena šetnica uz rijeku Krku te sportsko-rekreacijska zona Marunuša s ljetnom pozornicom, a u planu je i izgradnja interpretacijskog centra na tvrđavi te zepeline koji će ići s tvrđave na Marunuša – otkriva nam naša sugovornica.

Vjeruje da će kninska ponuda samo rasti.

– Vrijeme Knina u turizmu tek dolazi, sve više se turista odmiče od masovnog turizma i velikih gužvi, a u tome vidimo našu veliku prednost. Smještajni kapaciteti na području grada se većinom odnose na apartmane i sobe, a imamo otvoren i hostel u sklopu Studentskog doma ‘Fra Lujo Marun’. Ima prostora za raznovrsniju ponudu, pogotovo hotela koji bi ugošćavali grupe koje bi dolazili, kao i kampovi koji bi se savršeno utoplili u našu ponudu – zaključila je direktorica TZ Knin koja radi na proširenju kulturne ponude grada, kao i na zabavnim manifestacijama koje bi privukle sve više posjetitelja u grad.

Foto: Veljko Martinović

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)