Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
9:22 am

SPEKTAKULARNI PRIZORI Prvi slobodni let balonom na vrući zrak iznad hrvatskog otoka

Piše N.M.

Proteklog vikenda pilot Igor Mikloušić i ekipa Balon kluba Zagreb ostvarili su prvi slobodni let balonom na vrući zrak iznad jednog hrvatskog otoka. Ovaj podvig ostvaren je iznad Starogradskog polja na Hvaru, jedinstvenog područja koje je od 2008. godine na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine i čiji su suhozidi i nasadi maslina i vinograda ostali gotovo nepromijenjeni od antičkog doba. Kako su baloni na vrući zrak neupravljive letjelice, za njihovo letenje potrebni su idealni vremenski uvjeti i područje koje omogućuje sigurno polijetanje i slijetanje.

Krševit i nepristupačan teren koji karakterizira većinu hrvatskih otoka razlog je zbog čega letenje balona nad tim dijelom hrvatske nikada nije zaživjelo. Ipak, nakon pažljivog planiranja i iščekivanja savršenih vremenskih uvjeta prilika za let se ukazala i to upravo na ovoj povijesno i kulturno iznimno važnoj i impresivnoj lokaciji. 

– Balon se na let otisnuo u samu zoru s aerodroma Aerokluba Pharos te se, u letu koji je trajao preko pola sata, uzdigao na visinu od gotovo 300 metara. Iz košare balona se pružao prekrasan pogled na Stari Grad, Jelsu i Vrbosku te na Brač i Biokovo u daljini. Balon na vruć zraki je time ne samo ukrasio nebo iznad Hvara već i još jednom ukazao, iz ove jedinstvene perspektive, na prekrasna prirodna i kulturna bogatstva Republike Hrvatske i njenih otoka. Balon se sigurno prizemljio na jednu od malobrojnih neobrađenih površina na samom Starogradskom polju i upisao još jedno poglavlje u povijest hrvatske avijacije – naveli su iz Balon kluba Zagreb, te se zahvalili na podršci Aeroklubu Pharos te svima uključenima u ovaj projekt.


Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)