Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
6:24 pm

KRAJ AMBICIJA FERRARIJA Verstappenu pobjeda u Mađarskoj, startao je deseti

Premda je do kraja sezone Formule 1 ostalo još devet trka, Velika nagrada Mađarske pokazala je da Ferrari jednostavno nema kapaciteta za borbu s Red Bullom i Maxom Verstappenom

Unatoč tome što je u trku krenuo s 10. pozicije, Nizozemac je došao do osme pobjede sezone i odlazi na ljetnu stanku s prednošću od čak 80 bodova ispred prvog pratitelja Charlesa Leclerca. Uoči Mađarske razlika je bila 63 boda, Leclerc je startao s 3. mjesta, jedno vrijeme i vodio, ali je na koncu je sve upropastio katastrofalnim odabirom guma i dodatnim odlaskom u boks, što mu je u konačnici donijelo šesto mjesto u finišu i tek 8 bodova. 

Ništa spektakularno Verstappen nije danas odradio na Hungaroringu, no bio je dovoljno brz, odlasci u boks bili su pravovremeni, a Red Bull nije činio katastrofalne greške i koristio tvrdu mješavinu guma koja, kako se pokazalo, donosi značajan deficit u trci. Verstappen se čak i izvrtio na stazi i zbog toga morao još jednom prijeći Leclerca, ali ni to se nije činilo kao neki preveliki problem za letećeg Nizozemca. 

U obračunu Red Bulla i Ferrarija danas je sve bilo na strani austrijske momčadi. Carlos Sainz startao je kao drugi, a završio na četvrtom mjestu, dok je drugi volan Red Bulla Sergio Perez doživio katastrofu u kvalifikacijama i u trku krenuo s 11. mjesta pa ipak na kraju kao peti prošao ciljem ispred Leclerca. 

Mađarska se čini kao prijelomna točka sezone. Ako je do sada i bilo razmišljanja kako Ferrari jednostavno nije imao sreće, nakon Mađarske dvojbe nema, Verstappen i Red Bull prejaki su za ostatak družine pa tako i Leclerca i Sainza čiji crveni bolidi zabljesnu tu i tamo, ali nemaju konzistentnost, a ni podršku boksa koji se pokazao kao uvjerljivo najlošiji dio momčadi iz Maranella. Danas su opet bili teška katastrofa. 

Najbolji u kvalifikacijama je bio vozač Mercedesa George Russell. Poveo je trku, no na koncu se morao zadovoljiti trećim mjestom, dok je drugi ciljem prošao momčadski kolega Lewis Hamilton, koji je u trku krenuo sa 7. mjesta. Hamiltonu je nakon tri uzastopna treća mjesta, ovo druga trka zaredom koju je odvezao kao drugoplasirani tako da se i on primaknuo grupi vozača koja se bori za drugu poziciju. Ona prva je ionako nedostižna. 

Verstappen je s 258 bodova daleko odmaknuo. Leclerc još drži drugu poziciju sa 178, no tu su i Perez sa 173, Russell sa 158, Sainz sa 156 i Hamilton sa 146. U svakom slučaju, čini se da će borba za titulu vicešampiona 2022. biti vrlo neizvjesna i napeta. 

U poretku konstruktora Red Bull također ima veliku prednost. Sa 431 bodom bolji su od Ferrarija za 97 bodova. Talijanima se, pak, primakao Mercedes na svega 30 bodova razlike. I tu će biti još velike borbe. 

Alpine je s današnjim osmim i devetim mjestom Fernanda Alonsa i Estebana Ocona zadržao razliku pred McLarenom od četiri boda. Mogli su možda i više da nije bilo sjajnog Landa Norrisa koji je startao s četvrtog mjesta i na koncu svoj McLaren progurao kroz cilj prije bolida francuske momčadi.   

Sezona se nastavlja Velikom nagradom Belgije na stazi Spa-Francorchamps 28. kolovoza.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)