Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
6:43 pm

Nova katastrofa Ferrarija: Leclerc izletio s vodeće pozicije, Sainzu presudile pogreške boksa

Sve otužnije djeluje momčad iz Maranella. Unatoč najbržem bolidu u ovogodišnjoj sezoni Formule 1, Ferrari konstantno ne uspijeva materijalizirati evidentnu prednost na stazi. Charles Leclerc suvereno je poveo trku u Francuskoj, vidjelo se da Max Verstappen nema brzinu da napravi išta konkretno. Nizozemac je prvi krenuo u boks po nove gume i vrlo brzo našao se na vodećoj poziciji nakon što je Leclerc u zavoju broj 11 izletio sa staze i zabio se u ogradu. Nakon karambola žalio se na papučicu gasa, s istim problem suočio se i na posljednjoj trci u Austriji. 

Verstappen je tako izbio na vodeću poziciju koju je zadržao do kraja trke. Lewis Hamilton drugim mjesto napravio je rezultat sezone, i to nakon dva treća mjesta u dvije posljednje trke. Mercedes se vraća u formu, no još nije na razini za izravnu borbu s Red Bullom i Ferrarijem. 

Veliko uzbuđenje u završnici trke donijela je borba za treću poziciju. Na kraju je trijumfirao George Russell koji u trci nikako nije mogao prijeći Red Bull Serga Pereza. Uspio je to pred sam kraj trke nakon što je sa staze uklonjena zaustavljena Alfa Zhou Guanyua. Russellov Mercedes uhvatio je puni zalet i projurio kao munja kraj Pereza čiji je Red Bull imao problema s ‘gripom’. 

I jednog i drugog na stazi je prešao Carlos Sainz koji je u trku krenuo s pretposljednjeg mjesta, a na koncu završio peti, premda je mogao i bolje. Maestralno je prešao cijelu kolonu vozača ometan tek instrukcijama iz boksa. Pozvali su ga na zamjenu guma upravo u trenutku kada se borio i izborio s Perezom za treću poziciju. Premda su mu gume bile mekše i s većim brojem krugova, nikome nije bilo jasno zbog čega je pozvan u boks kada je bilo očito da ima najbrži bolid na stazi. 

Da nije bilo te zadnje izmjene guma, Sainz bi vjerojatno zadržao treće mjesto, unatoč pet sekundi kazne koju je dobio zbog nesigurnog puštanja iz boksa prilikom prve zamjene guma. Ekipa u boksu se smela, zadnji kraj bolida prekasno je spušten i Sainz se na izlasku zamalo našao na putanji drugog bolida. 

Šteta za Španjolca koji je u odličnoj formi, šteta i za Leclerca koji je imao pobjedu u rukama, a na kraju ostao bez ijednog boda. Ovako će Ferrari teško do naslova. 

Šesti je u La Castelletu bio Fernando Alonso, Esteban Ocon na osmom se mjestu ubacio između Landa Norrisa i Daniela Ricciarda tako da je Alpine izbio u poretku momčadi ispred McLarena na četvrto mjesto s 93 boda. Red Bull drži sigurno prvo mjesto s 396 bodova, drugi je Ferrari s 241, a treći Mercedes sa 270. 

Katastrofa na stazi Paul Ricard udaljila je Leclerca od Verstappena koji jednu trku prije ljetne pauze ima prednost od golema 63 boda. Sa sedam manje, Sergio Perez je treći sa 163 boda, Carlos Sainz je četvrti sa 144, George Russell peti sa 143, a Lewis Hamilton šesti sa 127. Formula 1 za tjedan dana vozi se u Mađarskoj na Hungaroringu.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)